Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните след акцията в Държавен фонд "Земеделие" вече са на свобода

Държавен фонд земеделие
Снимка: Ани Петрова

Всички задържани след акцията в Държавен фонд "Земеделие" вече са на свобода. От специализираната прокуратурата съобщиха, че и последните двама от тях са били пуснати от ареста срещу парични гаранции от по 6 хил. лева.

Шестима души бяха задържани на работните им места във вторник по обед в рамките на разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства. Сред тях беше и зам.- изпълнителният директор на Фонда Калоян Костадинов.

24 часа след арестите с обвинения се сдобиха петима души. Трима бяха пуснати срещу парични гаранции между 7 и 26 хил. лева, а от прокуратурата обявиха изрично, че сред тях е роднина на алкохолния бос.

За него стана ясно, че макар да е бил на работа във Фонда, е раздал 1,8 млн. лв. заеми на дружества, сред които фирми за бързи кредити. При него Миню Стайков, който е в ареста по друго дело от миналия септември оставил и скъпи автомобили.

Служителите на Фонд "Земеделие" са обвинени, че въпреки че са знаели, че на Стайков се отпускат евросредства чрез свързани лица и на стойност над максималните квоти, продължили да го правят.

Що се отнася до Калоян Костадинов, той е заместник- шефът на Фонд "Земеделие", който отговаряше за проверката за еврокъщите за гости. Според близки до него той е задържан ден след като предал обобщения си доклад за това дали те се използват по предназначение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна