Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 200 паметници на културата в столичния район „Възраждане“ трябва да станат безопасни и да запазят духа и красотата си

За сградите на училищата грижата е на общината, но има проблеми при паметници на културата с много собственици
Снимка: Георги Нейков
Столичният район „Възраждане“ се слави с красиви сгради, но много от тях са стари, на възраст, надхвърляща дори 100 години.

197 от зданията са паметниците на културата и районната община полага усилия да убеди техните собственици да ги поддържа в добро състояние.

Преди два дни при строеж на ул. „Софроний Врачански“ бе срутена съседна сграда, построена през далечната 1910 година. Хубавото е, че подкопаната и съборила се стена е от необитаема част от постройка (не е паметник на културата) и пострадали хора няма.

Инцидентът на ул. „Софроний Врачански“  Снимка: btvКазусът е типичен пример за авария по време на строителство, обясни пред Радио София кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. И допълни, че по разпореждане на ДНСК обектът е спрян.

Наскоро пред собственици и представители на етажна собственост на сгради паметници на културата кметът на района и главният архитект на София арх.Здравко Здравков са представили Програмата на Столичната община за опазване паметниците на културата. Тя е разработена от експерти и общински съветници и дава възможност собствениците на такива сгради да кандидатстват пред Столичната община за проект, по който да се възстанови. Едва при наличие на проект може да се търси финансиране.

Наистина много от старите постройки са в недобро състояние, призна Савова. Една от причините за по-трудното поддържане на паметниците на културата е, че често пъти собствениците са много, дори десетки.

На срещите със собственици на такива сгради се дават разяснения, указания и предписания с цел те да бъдат да бъдат безопасни, сигурни и да бъдат възстановени така, че да показват на града това, което носят като културна, историческа и архитектурна стойност.

След 2015 г., когато е подписан Меморандум за сътрудничество между кметовете на София и на 3-ти арондисман на Париж – историческия централен квартал „Маре”, за район „Възраждане“ настъпва нов етап. С помощта на общински програми („Европа“ и „Култура“) е обменен опит с френски специалисти.
От тях българите са приели съвета по всеки случай да се работи конкретно със собствениците, както и да се съобразяват проектите не само като самостоятелна сграда, но и с околното пространство, независимо дали е публично или частна собственост.

В репортажа чуйте повече по темата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна