Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: Урсула фон дер Лайен е добър избор за ЕС и за България

Антоанета Приматарова
Снимка: БГНЕС

Изборът на Урсула фон дер Лайен е добър за Европейския съюз като цяло, за баланса на институциите. От тази гледна точка, това е добро и за България. Трудно би ми било да намеря нещо особено във всички заявки за това каква политика ще преследва тя, което да е много свързано с България. Това каза за БНР Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии.

„Тя изключително набляга на необходимостта от засилване на охраната на външните граници на ЕС. Тази амбиция, която е да има една 10 000 готови да защитавате външните до 2027 година, тя говори, че ще се бори да стане до 2024 г.“.

ЕК може да предложи много неща, но ако те след това не бъдат утвърдени от държавите-членки в рамките на Съвета и на ЕП, те ще увиснат във въздуха, подчерта Приматарова в предаването „Хоризонт за вас“.

„Европейската комисия е една от най-стабилните институции на ЕС, но не е „правителството на Европейския съюз“ и Урсула фон дер Лайен не е министър-председателят, който може да обещава, да не говорим в частност на България, нещо, което да бъде специално за нас... Това, което виждам във всичките ѝ заявки и в нейното силно уважение към ЕК като институция е ключовата дума „диалог“ и „консенсус“, не непременно „политики“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!