Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция отваря пътя пред румънката Кьовеши за главен европрокурор

Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Румънката магистратка, иконата на борбата с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, е вече единствен кандидат за поста главен прокурор на Европейската прокуратура, след като Париж е изразил готовност да изтегли кандидатурата на нейния френски конкурент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че Франция вече е готова да подкрепи кандидатурата на Кьовеши, която е бивш ръководител на румънската антикорупционна прокуратура. В телефонен разговор френският президент Еманюел Макрон е казал на Йоханис, че ще изтегли кандидатурата на Жан-Франсоа Бонер и ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши, се казва комюнике на румънското президентство.

Бонер, който е магистрат полиглот, преминал през Евроджъст - европейския орган за сътрудничество в областта на правосъдието, и Кьовеши, бяха единствените двама най-подходящи кандидати да оглавят бъдещата европейска прокуратура, която ще се бори с измамите и която трябва да заработи в края на 2020 г.

Кьовеши беше подкрепена от настоящия Европарламент, докато Бонер бе предпочитан от Европейския съвет. Двете институции трябваше да постигнат компромис. Вчера новият председател на ЕП Давид Сасоли припомни в изявление пълната подкрепа на евродепутатите за румънската магистратка.

Социалдемократите, които управляват в Румъния, водиха кампания за дискредитирането на Кьовеши, която е много популярна сред обществото, но е критикувана от част от политическата класа.

Румънското правителство беше обект на критики от досегашната ЕК и от миналия ЕП заради спорната голяма реформа на съдебната система, която рискува да отслаби борбата с корупцията и да подкопае правовата държава.

Новата европейска прокуратура ще бъде независим орган, натоварен с борбата с престъпленията срещу финансовите интереси на ЕС, като корупцията или трансграничните измами с ДДС за над 10 милиона евро. Поради липса на консенсус сред 28-те страни членки, 22 от тях ще участват в задействането на органа, чието седалище ще е в Люксембург. Пет страни решиха засега да не участват в него и това са Швеция, Унгария, Полша, Дания и Ирландия, както и Великобритания, която е напът да напусне ЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна