Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес почитаме свети пророк Илия

Църквата почита паметта на един от най-ревностните и пламенни старозаветни пророци свети Илия. Името му означава "крепост Господня". 

Пророк Илия е живял около 900 г. пр. Хр., когато еврейският народ бил разделен на две царства – Юдейско и Израилско, а вярата в Бог се сменила с езически суеверия. Животът и пророческото му служение са посветени изцяло на борбата с идолопоклонничеството.

Според едно предание Илия пророкувал 25 години, след което бил грабнат в огнена колесница и отнесен на небето. Народът го  почита като повелител на небето и небесните стихии. 

Илинден е един от народните празници за предпазване от гръм и градушка. Отслужва се заупокойна молитва за огнеборците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. 

Летовниците трябва да бъдат внимателни, защото според народното поверие на този ден морето взема най-много жертви като курбан за пророка. Традицията повелява днес да не се работи, за да не се разгневи св. Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

Датата се чества и като ден на Илинденско-Преображенското въстание, избухнало през 1903 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!