Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Згурова стана световна шампионка по модерен петобой за девойки

 Невероятен успех постигна Светла Згурова, която спечели световната титла по модерен петобой на първенството за девойки до 17 години, което продължава в София. 

Талантливата ни състезателка стартира от първата позиция във финала. Бурно подкрепяна от пълните трибуни на стадиона в Националната спортна академия "Васил Левски" , българката се забави на първата стрелба и излезе 5-та, но с много силно бягане влезе като лидер на втората стрелба и излезе 2-ра.

Върховата спортна форма на Згурова в бягането и помогна пак да си върне водещата позиция и с много точни пет изстрела напусна стрелбището на първата позиция, като направи безапелационно представяне в последните 800 метра. 

„Много, много благодаря на публиката за горещата подкрепа. Дадоха ми допълнително сили и енергия в последните 800 метра. Щастлива съм, аз станах Световен шампион! Знаех, че ще бъде адски трудно, но цял ден си повтарях, че трябва да успея и го направих”, бяха първите думи на шампионката Светла Згурова. 

„ Мислех, че ще ми се пръсне сърцето от напрежение, но и този път издържах. Тръгването от първа позиция и аванса от две секунди пред втората състезателка беше психологическо натоварване и това се отрази на първата й стрелба, която продължи цели 25 секунди. Забави се, но след това се стегна и всичко си дойде на мястото. Беше отлично подготвена за това състезание. Голям успех, наистина. Невероятно постижение от нейна страна пред родна публика”, сподели треньорът на националния отбор Владимир Кузманов.

Другата ни представителка във финала Виктория Стойнова се класира 27-ма от всички завършили 36 състезателки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!