Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди протестираха в Москва след отказ за регистрация на 57 кандидати за изборите за градски парламент

| обновено на 20.07.19 в 20:06
Според данни на полицията, в протеста на бул. "Академик Сахаров" са се включили 12 хил. души.
Снимка: БТА

Няколко хиляди души протестираха в Москва срещу отказа на местната избирателна комисия да регистрира 57 независими кандидати за участие в изборите за градски парламент наесен. Митингът на булевард „Академик Сахаров“ беше предварително съгласуван с властите и премина мирно.

Полицията съобщи за 12 хил. участници в протеста, неправителствени организации - за 22 хил. души.

Избирателната комисия аргументира решението си с невалидни данни в подписките в подкрепа на кандидатите.

Те на свой ред я обвиниха в умишлено фалшифициране на данните, за да не съвпаднат с информацията в полицейските регистри и в избирателните списъци.

Опозиционерът Алексей Навални даде на комисията едноседмичен срок да регистрира всички кандидати. В противен случай той заплаши с протестен митинг пред кметството в Москва следващата събота. Членът на избирателната комисия Дмитрий Реут нарече действията на Навални „опит за политически шантаж“. За новините от Москва – А.Г

Сред ораторите на митинга бяха част от опозиционните кандидати, на които беше отказана регистрация за участие в изборите за Московска градска дума на 8-и септември.

"Това е нашият град. Искаме до изборите да бъдат допуснати всички кандидати", заяви юристът на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални - Любов Собул.

След като не беше допусната до изборите, Собул обяви гладна стачка, която продължава седми ден.

"Или до следващата събота регистрират всички, или всички се събираме пред кметството в Москва", призова на свой ред Навални.

Избирателната комисия обоснова решението си с невалидни подписи на граждани в списъците, които кандидатите събират и представят пред нея.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна