Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1300 огнеборци се борят с горски пожари в Португалия

| обновено на 21.07.19 в 17:49
Един цивилен и най-малко 7 огнеборци са ранени при горските пожари в Централна Португалия.
Снимка: БТА

Полицията в Португалия е задържала 55-годишният мъж по подозрение, че е предизвикал горския пожар в района на Кащелу Бранко, съобщи Ройтерс.

Без да дадат повече подробности, властите съобщиха, че няколкото огнища в централна Португалия са възниклани в рамките на час, което ги навежда на предлоложението, че става дума за умишлени палежи.

Сведенията към момента са за 20 ранени и за едно частично евакуирано село.

Това е първият сериозен горски пожар в Португалия тази година, отбелязва Асошиейтед прес.

1300 пожарникари се борят с избухналите вчера горски пожари в Централна Португалия, предаде АФП. Те полагат усилия на три фронта в района на Кащелу Бранку, на 200 км североизточно от столицата Лисабон.

Според властите в борбата с огнената стихия пожарникарите са подпомагани от стотици пожарни автомобили и 20 хеликоптери и самолети. 

В планинския региона, където през 2017 г. огнената стихия погуби над 100 души, има евакуирани заради опасността пламъците да стигнат села.

Цивилен, който е претърпял сериозни наранявания, е бил евакуиран с хеликоптер до Лисабон. Четирима пожарникари също са били ранени, а други трима са пострадали, след като пожарната им кола се сблъска с друга.

От армията съобщиха, че изпращат двадесет войници и техника, за да бъдат отворени пътища „за улесняване на достъпа“ на пожарникарите.

Няколко национални магистрали са затворени и редица села в региона са евакуирани като предпазна мярка, казват от гражданската защита.

През последните години в Португалия имаше няколко смъртоносни горски пожари, като тези през 2017 г., които отнеха живота на 106 души. Броят на жертвите тогава подтикна португалското правителство да вземе по-сериозни мерки за превенция и борба с пожарите, като резултатът бе, че през миналата година нямаше жертви на горски пожари. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна