Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 14-20 юли

К2 (8611м)
Снимка: Стефан Стефанов


Навършва се една година, откакто ни напусна създателят на рубриката за екстремни спортове по БНР Петър Атанасов, който дълги години съобщаваше новините от България и света в тази област. Той почина на 24 юли, на 67-годишна възраст. 

Петър Атанасов е единият от основателите на най-мащабното събитие за планинарска и екстремна култура в тази част на Европа, Банскофилмфест - фестивалът за планинарско и екстремно кино, благодарение на който в България през годините бяха показани най-добрите филми в тази сфера и гостуваха звезди от световна величина.

На Петър Атанасов е посветена и традиционната Лятна филмомания в Банско, наречена "Екстремно кино под звездите". Тя ще се проведе между 24 и 27 юли в планинското градче.

====


Новините от тази седмица:


Величественият К2 в планината Каракорум отново показа характер - в сезон със стабилно време, нито една успешна атака няма засега на втория по височина връх на планетата. Над 120 участници в експедиции и шерпи са в Базов лагер, като освен тях има пакистански височинни водачи, чийто брой е неясен, тъй като те са без пермити.

На 17 юли известният авантюрист Майк Хорн, който изкачва без допълнителен кислород, а ден по-рано навърши 53 години, направи опит със своя партньор Фред Рукс от Лагер 3 директно към върха, но се отказа на 8200 м, заради силни ветрове и лавинна опасност. Ден по-къно, на 18 юли, няколко десетки души също опитаха атака (от Лагер 4). На 8200 метра, обаче, шерпите я прекратиха - оказа се, че няма опънати парапети към върха, а като причина бяха посочени дълбокият сняг и лавинната опасност. Преди това, на 16 юли петима от тях пострадаха леко при лавина, докато фиксираха въжета в участъка "Гърлото на бутилката" (над Лагер 4). При създалото се напрежение някои шерпи остро критикуваха участниците в експедициите, както и другите агенции, че не им помагат.

Към върха

В голямата група, която тръгна за атака на 18 юли, бе и българинът Стефан Стефанов, който миналата година изкачи Еверест, а тази пролет - и Канчендзьонга. Неговия разказ за случилото се може да прочетете тук

Досега единствено австрийският парапланерист Макс Бергер успя да осъществи донякъде намеренията си на К2. След като прекара два дни в чакане в Лагер 4, той не можа да се спусне от върха с парапланера си, но осъществи полета си от 8000 м висоина. В началото на мееца Бергер изкачи Броуд Пик (8047 м), слезе до Лагер 3 (7100 м) и се спусна от там с парапланера си. 

Остава неясно дали този сезон все пак ще има втора атака на сочения за най-труден сред осемхилядниците - К2. Нирмал Пурджа обяви, че ще направи опит на 24 юли. Бившият британски командос изкачи на 18 юли Гашербрум 2, три дни по-рано - съседния Гашербрум 1, а в началото на месеца - и Нанга Парбат. През април Нимс започна проект, чиято цел е да изкачи всичките 14 осемхилядника за 7 месеца. Досега Нимс е записал 9 от тях. След К2 предстои Броуд Пик (до края на юли) и още 3 върха наесен - Шиша Пангма, Чо Ойю и Манаслу.

====

За разлика от К2, Гашербрум 2 (8035 м) допусна този сезон желаещите да го изкачат. В четвъртък, 18 юли, на върха стъпи Атанас Скатов, за когото това е деветият осемхилядник и трети за този сезон. През май 41-годишният българин изкачи Канчендзьонга (8586 м), а на 12 юли - Гашербрум 1 (8080 м), т.е. три осемхилядника за малко повече от два месеца. Целта на сливналията е Хималайската корона, до която му остават още 5 осемхилядника.

На 18 юли на Гашербрум 2 се качи и Сержи Минготе, който имаше за цел да изкачи 6 осемхилядника за една година без допълнителен кислород. Каталунецът превиши опеределеното време смао с 2 дни.

Полската експедиция, която си беше поставила за цел девствения Гашербрум 6, прекара една нощ на 5600 м и се отказа, описвайки уловията там като “твърде опасни”. Сегашната цел на полските алпинисти е високият 6096 м връх Лайла в долината Хуше.

====

Почина 25-годишният обещаващ словенски катерач Янеш Свольшак. Той е издъхнал в съня си в Базовия лагер на шестхилядника Таху Рутум (6650 м), в Каракорум. От 2012 до 2017 г. Янеш беше един от най-добрите състезатели на световните първенства по ледено катерене (световен шампион за 2014 г.), а през последните 3 години е отдаде на алпинизъм и беше една от големите надежди да словенския алпинизъм, със скоростни изкачвания на трудни маршрути.

Едни от най-забележителните му постижения са “Saphira” (M15-) – една от най-трудните drytool-линии в света, намиращата се в Колорадо, САЩ, Innominata Ridge на Мон Блан - соло за 1 ден, машрутът “Schmidt” на Матерхорн - соло за 1 ден и 5 нови линии по ледника Revelation в Аляска.

====

10-годишно пакистанско момиче стана най-младият човек, изкачил връх над 7000 метра. Селена Кхавая (Selena Khawaja) е стъпила на намиращия се в Северен Пакистна връх Спантик, висок 7027 м, заедно с баща си. Следващата цел на очевдино амбициозните родители е Селена да се качи на осемхилядника Броуд Пик, а догодина - и на Еверест.

====

Планинският колоездач Борислав Йорданов, който през 2017 г. постави два рекорда по Ком-Емине с колело, се справи с ново предизвикателство. Той премина скоростно българската част на международния маршрут Е8 - 440 км, с 12 000 м положителна денивелация, от Рила до Родопите. Борислав стартира на 17 юли от Боровец и достигна крайната точка - крепостта “Мезек” край Свиленград, за 2 дни 4 часа и 39 минути. 

На финала Борислав сподели: “Рила-Родопи” по нищо не отстъпва на “Ком – Емине” – една идея е по-кратък, но е също толкова труден. Имахме близки срещи с глигани, влакове и мнооого храсти – направо храсталясахме. Но през цялото време се чувствах добре подготвен и в кондиция, и мисля, че се получи страхотно приключение и забавление - и за мен, и за целия екип!” 

Това е първото скоростно преминаване по този участък и основната цел е да се постави висок времеви стандарт за преодоляването му. По този начин Борислав Йорданов и екипа му от клуб “Велораптор” се надяват да популяризират маршрута и да се насочи вниманието към нуждата от неговото поддържане.

====
35-и ден бяга Тодор Димитров в най-дългото сътезание в света - 3100 мили (около 5000 км), което се провежда в Ню Йорк, върху бетонна настилка. Вчера българинът премина 2000-та миля, а от екипа му разказаха за БНР, че Тодор спи по 4 часа на денонощие и за да издържи, приема по много калории, а с още двама бегачи от техния кемп изпиват по 40 литра вода на ден общо. Освен това, Тодор приема по 6 шейка на ден с различни тежки мазнини и въглехидрати. В огромното физическо и психическо изпитание нашият бегач разчита на помощта на българското розово масло - всеки ден му слагат във водата и му пръскат лицето със студен спрей с розова вода, защото това го тонизира. До финала остават около 1000 мили и 18 дни".

====

Едни от най-добрите ни планински бегачи на дълги разстояния - Пирин Галов и Анета Ралчева, бягат с кауза в ултрамаратона на Андора. Трасето “Еуфория” е 233 км, с 20 000 метра положителна денивелация. Целта на двамата е, освен да финишират успешно, да съберат пари, с които да помогнат на 11-годишно момиче, преодоляло левкемия, да лети със самолет и да посети Париж.

В неделя е следващият старт от Световните серии по скайрънинг - Royal Ultra Sky Marathon, в Гран Парадизо, Италия. Това ще е вторият старт от сериите на италианска територия, който отново събира най-добрите атлети в спорта. България е представена от Антония Григорова.

Очаквайте подробности!


Единственото състезание у нас, което част от Световните серии по скайънинг - Пирин Ултра, обяви ново трасе тази година - то ще е 38 км, с денивелация 2650 м +, като най-високата точка ще бъде връх Вихрен (2914 м).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!