Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Поклонение в Истанбул пред тленните останки на Георги Костадинов

Георги Костандов с книгите си на фона на картини, които е нарисувал сам в дома си в Истанбул.
Снимка: Мариян Карагьозов

Днес от 13:30 в българската Екзархия в Истанбул ще се състои поклонението пред тленните останки на Георги Костандов - бивш председател на Българската екзархийска фондация в Истанбул. Той е починал от заболяване вечерта на 18 юни.

Георги Костандов е роден през 1944 г. в Истанбул. Наследник е на българско семейството от македонското с. Загоричани, което днес се намира в Гърция. От 1964 г. е служител, преподавател и достига до заместник-директор на Италианския лицей в Истанбул. Носител на 2 италиански държавни награди за приноса му в развиване на отношенията в областта на културата и образованието. 

В периода 1998 - 2003 г. Георги Костандов е председател на УС на Българската екзархийска фондация в Истанбул. През 2002 г. е удостоен с почетния знак Златна лаврова клонка на Министерството на външните работи на Р България за приноса му към развиването на добросъседските отношения между България и Турция и съхраняването на българското културно-историческо наследство в югоизточната ни съседка. 

През 2011 г. е публикувано първото издание на книгата му за историята на цариградските българи. В края на 2018 г. е отпечатан вторият тираж на книгата под заглавие „Истанбулските българи и старият Истанбул“.

Георги Костандов превежда на турски език и спомените на Симеон Радев от времето, което той прекарва като ученик във френския лицей "Галатасарай" в Истанбул. Книгата беше публикувана през юни 2018 г. 

Изказваме съболезнования на семейството и близките на Георги Костандов!

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от