Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С най-новия спектакъл на Софийската опера и балет започна летният фестивал край скалите в Белоградчик

6
Снимка: Радио Видин

С балета "Кармина Бурана", който е премиера за Софийската опера и балет започна фестивалът "Опера на върховете-Белоградчишки скали". Тази година е неговото четвърто издание. В продължение на три седмици скалите в Белоградчик и пещерата "Магурата" ще са естествен декор за представленията на Софийската опера и балет.

Мястото е вдъхновение не само за артистите, но и за публиката, затова привлича нови почитали на изкуството, казва директорът на "Софийска опера и балет" академик Пламен Карталов:

"Самото място ни връща към мисълта на Иречек, че не може да се казва и разказва, то трябва да се види и да се докосне."

Балетът "Кармина Бурана" по музика на Карл Орф е последният спектакъл от програмата на националната опера. 

"За "Кармина Бурана" текстовете са писани хиляда триста и еди коя си година, пък музиката доста по-късно, така, чу хореографът се е водил от целия този голям период от време и има както неокласика, така и по-съвременно контерпорари"-казва художественият ръководител на балета Сара-Нора Кръстава.

Хореограф е италианецът Фреди Франдзути:

"Голяма емоция е да сме тук, защото ние са чувстваме като в магия. Това е голяма идея да се събере танцовото изкуство и разказа за човека."

Публиката остана запленена от спектакъла:

"Постановката е невероятна, а и на самото място- Белоградчик с декора на скалите, е невероятно удоволствие."

Програмата на фестивала ще продължи до четвърти август. Освен балетните спектакли са включени също популярни опери и мюзикълът "Мама Миа".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от