Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на президента Зеленски печели парламентарните избори в Украйна

Президентът на Украйна Владимир Зеленски след като гласува в Киев.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията "Слуга на народа" на президента Володимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна с 43,9 на сто от гласовете, сочи екзит пол, предаде Би Би Си. Това е рекордно висок резултат за партия след независимостта на страната през 1991 г., отбелязва АФП.

Освен "Слуга на народа" във Върховната рада се очаква да влязат четири партии, които преминават 5-процентния праг.

Президентът Зеленски благодари на избирателите за доверието и заяви, че главните му приоритети ще са прекратяване на войната и борба с корупцията. Той добави, че предпочита коалиция с новата партия "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук, който получава около 6%.

Втора с около 12 на сто е партията "Опозиционна платформа - За живота" на Виктор Медведчук, приближен на руския президент Владимир Путин. Трета е партията на бившия президент Петро Порошенко "Европейска солидарност" с 8%. На четвърто място е партията на бившата министър-председателка Юлия Тимошенко "Баткившчина" (Отечество) с 8 на сто и пета - партия "Глас" на рок звездата Святослав Вакарчук.

Данните от екзит пола са за мандатите по пропорционалната система, с които се определят половината от местата в парламента. За останалите се гласува мажоритарно.

Лидерът на "Слуга на народа" Дмитро Разумков каза, че партията вероятно е спечелила във всичките 13 едномандатни района на столицата Киев.

Днешният вот мина при сравнителна слаба избирателна активност, а по данни на полицията към 15 часа местно време, подадените сигнали за нарушения са били над 1200, като вече са образувани десетки дела.

Зеленски свика предсрочни избори след като встъпи в длъжност преди два месеца, за да спечели парламентарно мнозинство.

След изборите Зеленски ще получи по-голям мандат за реформи, като отстрани старата гвардия и вкара нови лица в политиката.

Един от кандидатите на „Слуга на народа“ за депутат, например, е Жан Беленюк, носителят на сребърен медал по борба от олимпиадата в Рио де Жанейро, който иска да стане първият депутат в Украйна от смесена раса.

Зеленски трябва да сподели властта с Върховната рада, парламента на Украйна, който одобрява правителството и министър-председателя.

Той каза пред Би Би Си, че "президентът, премиерът и парламентът трябва да работят заедно, за да направят живота щастлив за Украйна". Подчерта, че ключовите въпроси са инвестициите, демокрацията и безопасността.

Първите официални резултати се очакват по-късно тази вечер или утре.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!