Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина генералният директор на МААЕ Юкия Амано

| обновено на 22.07.19 в 12:21
Юкия Амано
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Юкия Амано почина на 72-годишна възраст, предаде БГНЕС.

„Секретариатът на МААЕ със съжаление съобщава за смъртта на генералния директор Юкия Амано“, се казва в съобщението на организацията..

Юкия Амано е роден в град Югавара, префектура Канагава, на 9 май 1947 г. Завършва юридическия факултет на Токийския университет, след което постъпва на работа в министерството на външните работи през 1972 г.

Неговата специализация беше разоръжаването и неразпространението на ядреното оръжие. През 1973-1974 г. учи в университета на Франш-Конте, а през 1974-1975 г. - в университета на Ница.

Заема различни постове в японското външно министерство. От 2005 г. е японски посланик в МААЕ, а на 1 декември 2009 г. беше избран за генерален директор на МААЕ, който оглавяваше до своята неочаквана смърт.

Амано трябваше да остане на този пост до 30 ноември 2021 г, когато щеше да изтече третият му четиригодишен мандат. Според запознати източници обаче той планирал да се оттегли през март догодина, тоест година и половина преди края на мандата си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналия септември МААЕ обяви, че Амано е бил подложен на някаква медицинска процедура. Естеството на заболяването му си остана тема табу в агенцията, казват дипломати. Но при всяка публична проява Амано изглеждал все по-слаб физически.

В съобщението на Секретариата на МААЕ за кончината му не се споменава кога ще бъде определен приемникът му. Но надпревара за поста била започнала още миналата седмица, когато станало ясно, че той ще подаде оставка преди края на мандата си. Представителят на Аржентина в МААЕ Рафаел Гроси и координаторът на дейността на агенцията, румънецът Корнел Ферута били вероятни кандидати за поста, казват запознати източници.

В знак на траур знамето на МААЕ днес беше свалено наполовина.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна