Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция заплаши с ответни стъпки при налагане на санкции от САЩ

Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Съединените щати не ѝ доставят самолетите от пето поколение Ф-35, най-естествено право на Турция е да потърси други страни, докато не започне производство на собствени бойни самолети. Този коментар направи турският външен министър Мевлют Чавушоглу в телевизионно интервю, след като миналата седмица руски официални лица предложиха на Турция да закупи руските самолети Су-35.

Пред телевизия TGRT Haber той поясни, че това би бил най-лошият сценарий.

Анкара ще предприеме ответни стъпки, ако Съединените щати наложат санкции срещу страната във връзка със закупуването на руските системи С-400, заяви Чавушоглу. Той обаче допълни, че Турция иска продължаване на партньорските отношения с Вашингтон в НАТО.

По думите на Мевлют Чавушоглу американският президент Доналд Тръмп цени Турция и не желае да налага санкции срещу Анкара, за да „не я загуби“. Той допълни, че вътре в Съединените щати съществуват несъгласия по въпроса за санкциите. Според Чавушоглу другите страни-партньори в програмата за самолетите Ф-35, които закупуват машините и произвеждат компоненти за тях, не са съгласни с американското решение за отстраняване на Турция. Вашингтон прибягна до тази мярка след като Турция закупи руските противовъздушни комплекси С-400.

Системите С-400 ще бъдат активирани в началото на следващата година, заяви Чавушоглу и отново подчерта, че те са отбранително оръжие.

По отношение на Източното Средиземноморие Мевлют Чавушоглу изрази позицията, че Турция иска нормализиране на отношенията с Гърция и подкрепя германската инициатива по отношение на Кипър.

Турският първи дипломат предупреди за възможна нова турска военна операция в Сирия на изток от р. Ефрат: „Ако не се създаде зона за сигурност и терористите не бъдат прочистени оттам, ако оттам продължават заплахите срещу Турция, ние ще започнем военна операция.“

Той се оплака, че въпреки че са минали 14 месеца от приемането на пътна карта, предвиждаща изтегляне на кюрдските сили, липсват конкретни стъпки по въпроса.

Мевлют Чавушоглу изрази надежда за постигане на споразумение по въпроса с американската страна. Днес в Анкара турският заместник външен министър Седат Йонал се среща с американска междуведомествена делегация, водена от посланик Джеймс Джефри. Джефри, който е и бивш посланик в Турция, е специален пратеник на американския президент за Сирия и координатор на коалицията за борба срещу организацията "Ислямска държава". Официалните срещи в турската столица на американската делегация продължават и утре. Също утре се очаква американският президент Доналд Тръмп да се срещне с конгресмени, за да обсъждат какви санкции да бъдат наложени на Анкара.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени