Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малко от 6000 домакинства в София заявяват желание за безплатна подмяна на печките на твърдо гориво

Капацитетът на Столичната община е за 20 000

Снимка: Архив

Общо 5875 заявления за намерения са подадени по време на първия етап на кампанията на Столичната община за безплатна подмяна на стари печки от домакинства.

Първият етап от кампанията цели да събере информация за намеренията и желанията на домакинствата да подменят стария си начин на отопление. Гражданите подаваха заявления в периода от 13 март 2019 г. до 13 юни 2019 г. в районите администрации, припомнят от Столичната община.

Най-голям интерес е проявен от районите, които нямат достъп до централно отопление на ТЕЦ.
Най-много заявления са подали в район "Кремиковци" – 1083,  "Нови Искър" – 886, Панчарево" – 735 и район "Витоша" – 661. В район „Красна поляна“, където през зимните месеци имаше протести за мръсния въздух, са подадени 685, което е около 11,6% от общия брой заявления.

Повече от половината, заявили желание за смяна на стария си начин на отопление, са предпочели да преминат на пелети, ¼ са поискали електричество (климатик), около 500 домакинства са заявили желание за отопление на газ, останалите са пожелали да се свържат към топлофикационната мрежа.

През есента ще започне вторият етап от кампанията с подаване на заявления и разясняване на реда и процедурите, по които гражданите ще могат да заменят отоплителните си устройства.

Съгласно изискванията на Оперативната програма „Околна среда“ 2014 – 2020 г. преди да започне подмяната на отоплителните уреди общините трябва да направят поредица от проучвания и да разработят механизми за изпълнение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени