Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговските делегации на САЩ и Китай ще се срещнат през следващата седмица

Делегацията на Съединените щати, водена от търговският представител на страната Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин, би трябвало да продължи преговорите с китайските си колеги още през следващата седмица, обяви китайското издание South China Morning Post.

Базираният в Хонконг вестник посочи, че разговорите може би ще се проведат в Пекин и ще представляват първият диалог на високо равнище лице в лице, откакто лидерите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин се срещнаха по време на форума на Г-20 в Япония в края на миналия месец.

Източници, запознати с въпроса, казаха, че дискусиите са били насрочени след последното разхлабване на търговското напрежение, след като Вашингтон обяви, че може да освободи редица китайски продукти от съществуващите тарифи. Междувременно висшите длъжностни лица от Китай и САЩ говориха по телефона на два пъти през юли.

През миналата седмица Стивън Мнучин заяви, че САЩ се опитват да се върнат на "пътя на силен прогрес" в търговските преговори с Пекин, което подсказа, че следващата среща лице в лице ще бъде възможна, ако телефонните разговори с китайския вицепремиер Лю Хъ вървят добре.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна