Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Северна Македония подписаха протокол за сътрудничество в борбата с трафика на хора

| обновено на 23.07.19 в 16:31
Протоколът бе подписан в Охрид от вицепремиерите Красимир Каракачанов и Оливер Спасовски
Снимка: МВР на Северна Македония

България и Северна Македония подписаха протокол за сътрудничество в борбата срещу търговията с хора.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза след церемонията по подписването на документа в Охрид:

„Това е поредната крачка, поредното споразумение, които се подписват между Република България и Република Македония. Трафикът на хора е една тема, за която европейските институции не само говорят, но и много вършат, защото това е едно от престъпленията спрямо личността.“

Протоколът предвижда сътрудничество за подкрепа и закрила на жертвите, обмен на опит, общи информационни и разяснителни кампании.

Вицепремиерът и министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски е подчертал, че това е изключително важен документ.

Каракачанов подчерта, че и правителството на Заев, и правителството на Борисов са направили за последните две години повече, отколкото всички останали правителства на двете страни за последните 20 години. Каракачанов беше категоричен, че в лицето на българското правителство Република Северна Македония има приятел, партньор и фактор, който ще подпомага желанието ѝ за европейска интеграция.

В българската делегация в Охрид участваха още заместник-министърът на правосъдието и заместник-председател на Националната комисия за борба с трафика на хора проф. Николай Проданов, Камелия Димитрова – секретар на Националната комисия, Ангел Ангелов – посланик на Република България в Република Северна Македония.

По време на посещението бе проведена и среща с делегацията на Република Северна Македония, водена от Оливер Спасовски – заместник министър-председател и министър на вътрешните работи. В нея бяха включени държавният секретар Магдалена Несторовска, Сашо Тасевски – директор на Бюрото по обществена сигурност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна