Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банскалии почитат 77 години от смъртта на Никола Вапцаров

| обновено на 23.07.19 в 13:10
Снимка: интернет

Днес Банско отбелязва 77 години от разстрела на бележития поет Никола Вапцаров. Като морален кодекс децата в планинския град носят малката книжка „Моторни песни“ и се учат на вяра, история и борба. Специална изложба, в която са подредени лични вещи, малко известни писма и уникални документи от семейната история на родителите на Никола Вапцаров, ще бъде подредена в къщата-музей на големия поет и хуманист. 

Впечатляващ интерес на младите хора към живота на Никола Вапцаров и къщата-музей на семейството, отчитат от музейния комплекс в Банско. 

Архивът на БНР пази и документален спомен - разказ на майката на Вапцаров - Елена за последната ѝ среща с поета преди разстрела.

На 23 юли банскалии се събират пред паметника на Вапцаров, отдавайки почит пред своя съгражданин и рецитирайки негови стихове добавят своя дан към безсмъртието на поезията му: 

"Тази година е подготвена в памет на поета една интересна драматизация на неговото стихотворение "Писмо" от цикъла му "Песни за една страна".

Тази година музейният комплекс в Банско подрежда уникална семейна изложба по повод 80-годишнината от смъртта на бащата на поета, Йонко Вапцаров и 50 години от кончината на неговата майка - баба Елена Вапцарова, разказва директорът Светла Барякова:

"Показваме за пръв път пушката на Йонко Вапцаров, картички, които той е изпращал до семейството си в свои пътувания -  на баба Елена Вапцарова. Запазени са много нейни изказвания, тя е била почетен член на Международния комитет за защита на мира. Това са прозрения на един наистина мъдър човек".

Поетът Никола Вапцаров получава смъртна присъда за организиране на подривна дейност срещу немските войски в качеството си на технически помощник на Цвятко Радойнов - ръководител на Централната военна комисия на ЦК на БКП. Тогава Вапцаров е едва на 33 години. Посмъртно е амнистиран. Единствената му стихосбирка - "Моторни песни", издадена през 40-те години на миналия век, е преведена на над 30 езика. 

77-годишнината от гибелта на поета беше отбелязана с възпоменателна церемония на мемориала "Гарнизонно стрелбище" в София. В церемонията участва и вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя каза, че точно преди 77 години в Гарнизонното стрелбище животът си губи един от най-великите поети на българската литература: 

"Мнозина се опитаха да го зачеркнат, да го изтрият от паметта на хората, да го изтрият от поколенията, да го свалят от учебниците по литература, да отдалечат младите хора от идеите му. Не успяха, защото неговата вяра е много по-силна. Защото, за да убиеш Вапцаров, означава да убиеш вярата в доброто и в човечността".

Венци и цветя поднесоха на паметника на Никола Вапцаров в двора на Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна представители на институции, военни моряци, граждани, по повод 77-годишнината от гибелта на поета.

На церемонията присъстваха представители на институциите, военни моряци и граждани. Сред тях беше и Борислав Трифонов - син на племенницата на поета Мая Вапцарова:

"Поезията му не е политика при него, а е просто любов към живота. Аз съм много щастлив, че младите хора харесват различни автори, че между тях е и Вапцаров и все някой успява да намери своето убежище и своето скривалище в неговата поезия".

Повече по темата можете да чуете в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна