Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Автор:

Водеща тема за повечето чуждестранните печатни издания днес е изборът за нов лидер на консерваторите и премиер на Великобритания.

На първа страница британският вестник "Дейли стар" пише, че британците, които се готвят за почивка в чужбина, са получили съвет да закупят чужда валута веднага.

Причината - очаква се обменният курс на лирата спрямо еврото и долара да се срине с до 15 на сто, ако бившият външен министър Борис Джонсън бъде избран за премиер, тъй като пазарите се страхуват, че това може да доведе до Брекзит без споразумение, уточняват от изданието.

Лирата може да служи за барометър на Брекзит, пише пък вестник "Ню Йорк таймс". Изданието изтъква,  че за британците националната валута е символ на националната гордост и стабилността, но през последната седмица курсът й спадна до най-ниското си равнище от две години.

А британския вестник  "Телеграф" прогнозира, че ако бъде избран, Джонсън вероятно ще премахне ограниченията на разходите, като заеме средства, за да помогне на средната класа.

И според френското издание "Паризиен" е почти сигурно е, че Борис Джонсън ще стане британски премиер. Но "още от началото на работата си той ще се окаже на опасен терен"- освен с Брекзит, следващият министър-председател на Великобритания ще трябва веднага да се заеме с кризата с Иран, който задържа британски танкер, уточнява вестникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени