Eмисия новини
от 02.00 часа

Обработват пътни артерии и паркинги заради африканската чума по свинете

| обновено на 23.07.19 в 12:34
Екипи извършват дезинфекция по паркингите на АМ „Тракия”, в отсечката обхващаща областите Стара Загора, Сливен и Ямбол
Снимка: БГНЕС

Дезинфектират пътни артерии и ТИР-паркинги в област Перник заради усложнената епизоотична обстановка в страната. От миналата седмица се обработва автомагистрала "Струма", както и републиканските пътища Перник - Кюстендил и Перник - Стрезимировци. Всички участъци, както и 20-километровата отсечка от ГКПП "Стрезимировци" до трънското село Филиповци, ще продължат да бъдат обработвани поне до края на месец август.

Засилен е контролът и на ГКПП "Стрезимировци", където се правят щателни проверки за нелегален внос на хранителни продукти от месо. Моторните превозни средства се обработват автоматично чрез струйно впръскване на дезинфектант. Макар че в региона няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, темата не бива да се подценява, коментира областният управител Ирена Соколова.

Тя съобщи, че с цел по-широко запознаване и информираност на ловните дружинки в региона, предстои провеждането на серия от обучения с тях.

По паркингите на автомагистрала "Тракия" в отсечката между областите Стара Загора, Сливен и Ямбол започна дезинфекция срещу разпространението на болестта. Освен на магистралата, дезинфекция и почистване на контейнерите за боклук се извършва и на проходите Републикански и Шипка, както и на първокласните пътища в Старозагорска област, съобщи областният управител на Стара Загора Гергана Микова:

"Освен, че се извършва дезинфекция, тя се извършва интензивно. Изпразват се всички кубове, в които биват изхвърляни отпадъци, които също биха могли да бъдат потенциални заразни носители и това е мярка, наложена, за да извършим всичко, което е необходимо, за превенцията на заболяването, а не да се борим с последствията. Надявам се, че това ще е достатъчно, за да не се превърнем в поредното място, в което има такова огнище".

Областният управител на Стара Загора допълни, че вече са започнали срещи с кметовете на населени места във връзка с превантивните мерки срещу болеста, както и че утре ще се проведе среща с представители на всички институции, имащи отношение по превенцията на разпространяване на заболяването.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от