Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южна Корея стреля предупредително по руски военен самолет

| обновено на 23.07.19 в 11:00
Южна Корея изпратила прехващачи Ф-15К, които стреляли предупредително срещу руски боен самолет, нарушил въздушното пространство на страната.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южнокорейски изтребители са дали близо 400 предупредителни изстрели срещу руски военен самолет, навлязъл в южнокорейското въздушно пространство днес, предаде АФП. 

Руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление А-50 навлязъл два пъти в южнокорейското пространство край източното крайбрежие на азиатската страна, заявил служител от министерството на отбраната в Сеул, което принудило военните да пратят срещу него изтребители.

Москва отрече нейни военни самолети да са нарушавали въздушното пространство на Южна Корея, като посочи, че те са извършвали планов полет над международни води.

Според Сеул обаче руските самолети навлезли в пространството му край островите Докдо, за които претендира и Япония, която ги нарича Такешима. Според Южна Корея това е първо такова нарушение след края на Корейската война през 1953.

Москва твърди, че нищо неуместно не се е случило.

„Два стратегически бомбардировача Ту-95 от руските Въздушнокосмически сили извършваха планов полет в пространството над неутрални води над Японско море“, обяви руското министерство на отбраната, като и обвини изтребилите на Сеул в „опасни маневри, които застрашили негов самолет“. Военното ведомство отхвърли и съобщения, че южнокорейските пилоти комуникирали с руските бомбардировачи, както и че са били произведени предупредителни изстрели.

В съобщението се посочва още, че бомбардировачите не са се отклонили от курса си, които преминавал на 25 км от островите. „Не за първи път южнокорейски пилоти се опитват неуспешно да се намесят в полети на руската авиация над неутрални води над Японско море“, се добавя в него.

Според представители на Сеул руският А-50 първо навлязъл във въздуха на Южна Корея малко след 9 часа местно време, като нарушението продължило три минути. Той се върнал половин час по-късно, като останал във въздушното пространство на страната 4 минути.

Южна Корея реагирала, като вдигнала изтребители Ф-15К и Ф-16К, които първо отправили предупреждение и пуснали топлинни уловки. Те произвели 80 предупредителни изстрела при първото нарушение и 280 при второто, казал военен представител пред АФП.

В един момент разстоянието между южнокорейските и руските самолети било само един километър, добавил той. И обяснил, че руският самолет „изглежда не е имал враждебни намерения“, като летял „с постоянна скорост и посока“.

Асошиейтед прес цитира южнокорейски служител, според който трите руски самолета нарушили южнокорейската въздушна зона за идентификация заедно с три китайски военни самолета. Не е известно дали двете страни са направили това умишлено, каза южнокорейският служител. 

Министерството на отбраната в Сеул планира да извика представители на руското и на китайското посолство по-късно днес, за да изрази официален протест, добавя АП.

Южнокорейският съветник по националната сигурност Чун Юи-йон е изпратил оплакване до секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и е поискал съветът да разгледа случая и да предприеме подходящи действия.

„Ние се отнасяме много сериозно към тази ситуация и ако тя се повтори, ще предприемем още по-решителни действия“, заявил Чун според президентската канцелария.

Китайското външно министерство обяви на свой ред днес, че въздушната зона за идентификация на Южна Корея не е териториално въздушно пространство и всички държави имат право на свободно движение там.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна