Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ - Дупница напомни на работодателите мерките за безопасност при работа в жегите

От офиса на КНСБ в Дупница напомниха с писмо на работодателите, че с повишаването на температурите през лятото възниква и опасност от хипертермия, прегряване на организма, от топлинен и слънчев удар по време на работа и че те са длъжни да спазват мерки за безопасност, за да се предотвратят такива случаи, каза лидерът на синдиката за общината Тодорка Дамянова. Изредени са подробно какво точно трябва да се прави, за да се намали рискът от инциденти за работещите при горещините.

Трябва да се прави постоянно проветряване на неклиматизираните помещения, да се осигури работно облекло, улесняващо топлоотделянето – от естествени материи /памук, лен/, с подходящ дизайн /удобно и широко/. При работа на открито е необходима защита на главата с шапка, използване на работно облекло със светъл цвят. Да се осигури рационален питеен режим с оглед компенсиране на загубите на течности и минерални соли /минерална вода, чай, айрян/.

При възможност е необходимо и монтиране на средства за охлаждане на помещенията и осигуряване на свеж въздух за работещите.

Допълнително могат да се осигурят подходящи сенници, щори и др. средства за защита от пряко слънчево огряване.

Препоръчва се въвеждане на повече и по-продължителни регламентирани почивки по време на работа, провеждани в специално обзаведените помещения. Лидерът на КНСБ-Дупница Тодорка Дамянова каза:

„Зимата за студовете и лятото за горещините пускаме такава превантивна информация, за да подсетим работодателите да се погрижат за здравето на своите работници“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени