Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ерик Уонг: 5-6% от БВП се губят заради качеството на софтуера

Доц. д-р Елиза Стефанова: Течът на данни от НАП поставя въпроса и за етиката

Проф. Ерик Уонг
Снимка: Добромир Видев

Форум за киберсигурност започна в Софийския университет. Той ще се състои на фона на скандала с изтекли от НАП лични данни на български граждани. Форумът събира инженери от индустрията, учени от академичните среди и студенти, за да демонстрират своите последни резултати и най-добрите и ефективни техники за развитие на качествени, сигурни и надеждни системи. Основните организатори на конференцията са от САЩ, Хонконг, Австрия, Франция, Германия, Австралия, Китай. 

А по-бързият път до практиката на качествения софтуер е важен. За да не се случват дори и течовете на данни от НАП. Като посветил кариерата си на информатиката и IT, доц. д-р Елиза Стефанова казва, че течът на данни от НАП поставя въпроса и за етиката. Обучението на софтуерните специалист да е съчетано с преподаването на етичните норми. И това не само защото и данните на доцент-доктор Елиза Стефанова също са сред изтеклите от НАП.

Професор Ерик Уонг, от университета в Далас и директор на център за тестване на софтуер казва, че качеството на софтуера е важно за сигурността му. Той дава пример с разбилия се през март самолет в Етиопия и серията инциденти след това. Както и пример от опита на НАСА, в който софтуерен проблем се разбива на Марс. „Това влияе и на имиджа и доверието на компанията, която използва нетестван софтуер“, казва професор Ерик Уонг. А след като научава за теча на лични данни от данъчните у нас и че не са правили тестове за уязвимост, професор Ерик Уонг допълва:

"Националният институт по стандарти и технологии в САЩ излиза с документи, в които се посочва, че икономиката ще пострада значително. 5-6 процента от Брутния вътрешен продукт се губят заради качеството на софтуера. Това означава, че заплахите се виждат в липсата на сигурност при определени приложения на софтуера, например в банковата сфера или в транспорта. Може да си мислите, че щетите ще са в една област, но това може да засегне много хора. Некачественият софтуер може да доведе до засягане на милиони животи, финансови щети… Разбира се, доста трудно биха могли да бъдат събрани данните. Нужно е обаче да имате обща представа за последиците при лошо работещи системи върху икономиката. Това алармира обществото. Защото то знае, че проблемите със софтуера са важни. А точните цифри дават и различен ъгъл към това какви допълнителни щети може да нанесе лошото качество на софтуера", казва професор Ерик Уонг от Университета в Далас и директор на център за тестване на софтуер. 

Репортажа на Добромир Видев за предаването "12+4" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени