Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверки в Сливенско заради неподадена информация за прасетата в стопанства тип „заден двор“

| обновено на 23.07.19 в 16:45
Областната епизоотична комисия извърши преглед на мерките срещу разпространението на африканска чума по свинете.
Снимка: Областна администрация на Сливен

Започват проверки в няколко села в община Сливен за броя на отглежданите прасета в стопанства тип „заден двор“, защото кметовете им не са подали исканата от властите информация. Това бе отчетено от Областната епизоотична комисия като трудност пред налагането на мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете.

Проблемните села са Блатец, Глушник и Тополчане. От миналата седмица до сега в областта са преброени 5070 прасета в 2420 лични стопанства.

Кметът на Глушник Димитър Петков коментира, че подадената от него информация, че в селото не отглеждат прасета е вярна, защото животните са изклани като превантивна мярка.

„Причината е тази и другата е, че разбрахме, че ако нещо стане с тази африканска чума и навлезе в нашите села няма да бъдат платени домашните прасета“, обасни той.

Д-р Стефан Дренски от Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) призова хората отглеждащи животни тип заден двор да спазват всички санитарно-хигиенни изисквания:

„Да не изхранват със зелени фуражи и прясна пшеница“.

Светослав Аврамов от Ловно-рибарския съюз отчете, че има опасност ловците да пренесат заразата, защото нямат осигурен дезинфектант.

„Нашите автомобили са личните ни автомобили, с които много лесно можем да разпространим заразата“, каза той.

Тази седмица започват проверки край селата, където има данни, че сезонно отседнали групи хора  отглеждат животни и създават потенциален риск за разпространението на болестта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна