Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на борсата в Лондон, но спад на паунда след избора на Борис Джонсън за нов британски премиер

Фондовата борса в Лондон реагира на пръв поглед позитивно на избора на Борси Джонсън за нов лидер на Консервативната партия и за следващ премиер на Великобритания, докато британската лира се намира под нов натиск от продажби към двегодишното дъно, достигнато през миналата седмица.

Индексът FTSE100 се повишава с над 1%, отправяйки отново поглед към 11-месения връх, достигнат в началото на текущия месец (най-високо ниво от август 2018-а година), тъй като инвеститорите сякаш игнорират опасността от Брекзит без сделка при управлението на Борис Джонсън и акцентират предимно на глобалния оптимизъм, обхванал в последно време световните фондови пазари.

Според редица анализатори шансовете за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение се оценяват на близо 50% при управлението на Борис Джонсън.

Швейцарската банка UBS обаче посочи, че Джонсън е изправен пред сериозни препятствия, включително липсата на стабилно мнозинство в британския парламент и Консервативна партия, която е разединена. "Така че, въпреки че Брекзит без сделка остава като възможност, ние вярваме, че Обединеното кралство е по-вероятно да поиска допълнително удължаване на датата за напускане на ЕС, независимо от това дали се промени твърдата позицията на г-н Джонсън за Брекзит до 31-ви октомври, или поради вот на недоверие в парламента на страната, последван от общи предсрочни избори", смятат анализаторите от UBS.

Въпреки че победата на Борси Джонсън беше напълно очаквана и отдавна "отработена" от финансовите пазари, британската лира се оказа под нов натиск от продажби след представянето на официалните резултати от вота в рамките на Консервативната партия.

Паундът се понижава с 0,32% към 1,2419 щатски долара с поглед обратно към неговото двегодишно дъно около 1,2383 долара, достигнат на 17-и юли (най-ниско ниво от април 2017-а година).

Тази нова обезценка на британската валута обаче е в подкрепа за акциите на мултинационалните компании, влизащи във фондовия индекс FTSE100 с оглед на факта, че голяма част от техните приходи идват от чужбина и при по-евтин паунд тези компании са и по-конкурентоспособни зад граница.

В същото време еврото се търгува без съществена промяна около 0,8975 британски лири, тъй като единната валута също се намира под натиск от продажби спрямо долара и останалите основни валути преди тазседмичното заседание на Европейската централна банка (на 25-и юли).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!