Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Комисията по отбрана отхвърли президентското вето на сделката за Ф-16

| обновено на 24.07.19 в 16:31


Парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото на президента върху ратификацията на договорите за американските изтребители. Срещу ветото гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и Обединени патриоти (ВМРО). След края на заседанието министър Красимир Каракачанов предупреди, че при евентуално вето на Закона за държавния бюджет и частта за индустриално сътрудничество към договора за изтребителите, е възможно цената на придобиването на самолетите да скочи:

"Ако това се случи, това означава, че договорът няма как да бъде изпълнен до края на юли. Може би означава, че ще нарушим сроковете на офертите и това означава да отидеме на други цени впоследствие. Нещо, което не смятам, че е изгодно за бюджета и за нашите данъкоплатци. Аз не вярвам той да има такъв ангажимент, дори не искам да си го помисля. Но, той е в правото си като държавен глава да налага вето на всякакви парламентарни решения. Дали ще се възползва и по другите решения на парламента, които минаха в същия ден, по индустриалното сътрудничество и промяната в бюджета, аз не мога да гадая".

„В България има консенсус за евроатлантическата ни ориентация, а при ратификация на вече подписан договор няма какво да се предлага между двете четения“, отговори на президента председателят на комисията по отбрана Константин Попов преди гласуването. Той призова за мъдрост и отговорност, за да има „договор, който гарантира сигурност за България“.

Преди вота от ДПС и част от ОП също посочиха, че са за договора, а от БСП оцениха аргументите на президента, като припомниха, че параметрите са били променени по време на процедурата, и заявиха подкрепата за ветото.

До 5 септември важи цената от 2,2 милиарда лева, предложена от САЩ, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов припомни наскоро, че никакво отлагане няма да намали цената на изтребителите.

Тази вечер в 18 ч. се очаква държавният глава Румен Радев да направи изявление, в което заради високата обществена значимост да аргументира пред медиите мотивите, с които вчера наложи вето върху ратификацията на договорите за придобиването на осемте изтребители Ф-16 Блок 70. "Хоризонт" ще предава пряко изявлението.

В мотивите си Радев посочва, че като държавен глава и върховен главнокомандващ не може да бъде безучастен към процесите на модернизиране на Българската армия. Според него острите спорове в Народното събрание са показали, че не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие по параметрите на договорите, което определя като „изключително тревожно“. Президентът оспорва и „бързата писта“ на ратификация, като визира, че тя е направена в две четения в рамките на едно пленарно заседание. Поставя въпроса и за огромния финансов ресурс, и за рязкото повишаване на бюджетния дефицит.

„На България е необходим самолет с многофункционални способности, което се постига не само с качеството му, а и с пълен пакет въоръжение, съпътстващо оборудване, обучение на личния състав“, посочва президентът.

Още преди да наложи ветото, Румен Радев зае позиция, че способностите на новите изтребители не трябва да бъдат орязвани:

„Става въпрос за огромния пакет от оборудване и услуги, които трябва да бъдат доставени заедно с този самолет, дори една малка част от този минимално необходим пакет да го няма, способностите на самолета деградират значително, даже той няма да може и да излети“.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от