Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговският директор на фирмата на Кристиян Бойков е задържан за 24 часа

| обновено на 24.07.19 в 11:47
Снимка: БГНЕС

За 24 часа е задържан Георги Янков - търговски директор на фирмата, в която работи заподозреният за хакерската атака в масивите на Националната агенция за приходите Кристиян Бойков. В хода на разследването вчера бяха извършени нови претърсвания в офисите на фирмата.

Търговският директор на компанията е бил задържан от антимафиотите, за да бъде осигурено присъствието му за провеждане на процесуално-следствени действия. Това съобщиха тази сутрин пред „Хоризонт“ от МВР.

Разследването за кибератаката срещу НАП вече е в Специализираната прокуратурата. Засега официална информация за нови обвинения, освен срещу 20-годишния Кристиян Бойков, няма. Досега по случая с хакнатите лични данни на милиони български и чужди граждани работеше Софийската градска прокуратурата, а обвинението на Кристиян беше от категорията леки, които - при чисто съдебно минало, се санкционират с глоба. Прехвърлянето на делото в Спецпрокуратурата означава, че вече се разследва - или дейност на организирана престъпна група, или престъпно сдружаване. Каква точно е правната квалификация - информация се чака по-късно, както и дали ще има още обвинения и ще се промени ли и обвинението на Кристиян Бойков.

Още снощи Георги Янков беше отведен за разпит в поделение на Главната дирекция за борба с организираната престъпност във връзка с досъдебно производство.

Преди това часове наред екипи на антимафиотите претърсваха офиса на компанията в столичния квартал „Изток“, откъдето бяха иззети компютърни конфигурации и различни документи. По време на операцията от МВР обясниха, че става въпрос за действия в рамките на досъдебното производство.

Според източници на „Хоризонт“ от МВР в една от компютърните конфигурации, която е била отключена от антимафиотите, са намерени различни данни на държавни институции и частни компании. Към момента обаче не е ясно какъв е произходът на тези данни и дали не става дума за фирми, с които компанията е имала подписан договор за работа. Тази информация не е потвърдена официално от МВР.

Според прокуратурата заподозреният Кристиян Бойков не е действал сам. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви вчера, че разследващите търсят и поръчител, и подбудител.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна