Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите лекари ще трябва да работят 3 години в България, ако държавата плати специализацията им

Д-р Иван Маджаров – председател на БЛС
Снимка: БГНЕС


Важни промени бяха направени в Наредбата за придобиване на медицинска специалност. Лекар специализант, на който държавата е плащала специализацията, ще трябва да работи 3 години в България и то в болница, която е посочена от здравното министерство, там, където има остра липса на специалисти.

Според д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарския съюз, в съвременните условия това звучи доста еретично, но погледнато от друга страна за първи път се въвежда финансиране на заплащането от страна на държавата.

"Необходимата сума за заплащане на специализанта, която е в размер не по-малко от две минимални заплати, е в частта обща медицина, а в частта обща мидицина е не по-малко от 1,8 от осигурителния доход на лекар, което е още повече, защото осигурителният доход е 950 лева. Тези суми ще бъдат осигурени целево от Министерството на здравеопазването, на базата, на която е назначило лекаря за специализант за срока на неговата специализация".

"Ако младите лекари са работили по държавното финансиране, държавната поръчка, ще трябва да възстановят, ако не изберат да работят на място, посочено в списъка на министъра".

Ако не са ползвали тази субсидия, предвидена в наредбата, никой няма да ги задължава да работят на определени от държавата места, увери д-р Маджаров.

Той посочи, че има и други варианти, например когато самите лечебни заведения плащат заплатите, и дори предлагат договори на специализантите да останат при тях след взимане на специалност като по този начин си гарантират кадровото обезпечаване.

Цялото интервю с д-р Иван Маджаров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна