Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължаващо рязко влошаване на бизнес климата в Германия през юли

През юли бизнес нагласите в Германия се влошиха за четвърти пореден месец, достигайки най-ниско ниво от повече от шест години насам, показва последно проучване на немския икономически институт Ifo. Това е нов ясен сигнал, че кризата в промишлеността започва да се отразява  негативно и на общата бизнес активност в частния сектор на най-голямата европейска икономика.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи изненадващо рязко през юли до 95,7 пункта от 97,5 пункта през юни и очаквания за доста по-скромно понижение към 97,2 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса от април 2013-а година насам.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, спадна през текущия месец до 99,4 пункта от 101,1 пункта през юни, достигайки най-ниско ниво от май 2016-а година, докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи от 94,0 пункта до 10-годишно дъно от 92,2 пункта.

Продължаващото за четвърти пореден месец отслабване на Ifo индекса се дължи в най-голяма степен на значително влошаване на песимизма сред немските мениджъри в промишлената сфера за следващите шест месеца (спад на съответния подиндекс до -4,3 от 1,3 пункта). Бизнес климата в промишления сектор се намира в "свободно падане", посочва институтът Ifo, допълвайки че подобно рязко влошаване не е виждано от февруари 2009-а година насам, когато беше разгара на глобалната финансова и икономическа криза.

В същото време обаче и бизнес климата в сферата на услугите се заоблачава, като доставчиците на услуги са в известна степен по-малко удовлетворени от сегашната ситуация. Техните очаквания за следващите шест месеца стават леко песимистични за първи път от юли 2009-а година насам (понижение на съответния подиндекс до 17,7 от 20,3 пункта).

"Германската икономика се движи в бурни води", заяви президентът на института Ifo Клеменс Фюст, добавяйки, че компаниите са по-малко удовлетворени от текущата си бизнес ситуация и гледат напред с повишен скептицизъм.

Икономистът от Ifo Клаус Вохлрабе също отбеляза, че германската икономика е изправена пред турбулентни времена. Той очаква леко позитивен икономически растеж през второто полугодие, но подчерта, че промишлената рецесия се разпростира върху всички останали важни сектори на икономиката.

Според него има увеличаване на рисковете от неконтролирано излизане на Великобритания от ЕС (от Брекзит без сделка).

Клаус Вохлрабе също така каза, че не очаква ЕЦБ да разхлаби паричната и лихвената си политика на днешното редовно заседание.

Днешното Ifo бизнес проучване е пореден знак, че очакваната слабост на германската икономика през второто тримесечие остава в сила и в началото на третото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени