Eмисия новини
от 13.00 часа

БНБ: Стрест тест на ЕЦБ в шест банки доказва устойчивостта на банковата ни система

Устойчивостта на банковата система се доказва с резултатите от стрес тестовете в шест банки, направени от Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това става ясно от решение на Управителния съвет на БНБ, който е обсъдил резултатите.

"Резултатите от оценката на ЕЦБ съответстват на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, извършени от БНБ през 2016 година, и на оценките на банковия надзор след това. Резултатите показват устойчивостта на българския банков сектор като цяло", се посочва в позицията на БНБ.

"Следователно, БНБ одобрява резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат предприети последващи действия, свързани с по-нататъшно укрепване на капиталовата позиция на банките, в строго съответствие с мандата на БНБ и съответната регулаторна рамка", пишат още от централната банка.

Европейската централна банка проведе оценка на качеството на активите и стрес тестове в шест банки заради намерението на страната ни да се присъедини към единния банков надзорен механизъм. Това е част от пътя на България към валутно - курсовия механизъм ERM II.

Управителният съвет на централната банка отбеляза отличното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ при извършването на цялостната оценка, което ще продължи в процеса на установяване на тясно сътрудничество.

Резултатите от тестовете ще бъдат публикувани утре.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от