Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Юрактив“: При хакерската атака срещу НАП са изтекли данни от Юрофиск

Снимка: dnevnik.bg

Хакерите в България са получили достъп до огромно количество информация, включително мрежата за борба с ДДС-измамите на ЕС Юрофиск (Eurofisc), предаде брюкселското електронно издание „Юрактив“. Европейската комисия е потвърдила, че следи ситуацията.

Българската прокуратура вече повдигна обвинения срещу служители в компания за киберасигурност като част от разследването на атаката срещу Националната агенция за приходите. Хакерите са получили достъп до личните данни на 5 млн. българи, като някои файлове съдържат информация за банкови сметки в чужбина, посочва изданието.

Заместник главният прокурор Иван Гешев заяви вчера, че една засегнатите бази данни съдържа електронни адреси и пароли на 500 000 потребители на популярна българска платформа. Някои от електронните пощи били отваряни от хакерите.

Говорител на Еврокомисията заявил пред „Юрактив“, че институцията е известена за това и е в контакт в българските власти.

„Това е тяхна работа. ЕК е известила всички страни членки за теча на данни. Продължаваме да следим ситуацията“, отбеляза той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна