Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка отново понижи лихвите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската централна банка намали основния си лихвен процент за втори пореден месец на фона на глобалната промяна към разхлабваща парична и лихвена политика от страна на водещите централни банки.

След края на заседанието в петък, Съветът на директорите на РЦБ реши да намали основната лихва с 25 базисни пункта до 7,25% от 7,50, след като банката понижи лихвата с 0,25% и на предходното си заседание през юни.

"Преразглеждането на пътя на лихвените проценти в САЩ и еврозоната през юни и юли намалява рисковете от значителен отлив на капитали от нововъзникващите пазари“, обяви след Руската централна банка след края на днешното заседание.

Банката също така цитира напрежението в международната търговия като фактор за забавянето на световния икономически растеж, което би могло да я накара да действа отново в посока намаляване на лихвените ставки.

Днешното решение на РЦБ идва на фона на очакванията, че нарастващите признаци за забавяне на световната икономика ще накарат Федералният резерв на САЩ да понижи през следващата седмица (на 31-ви юли) основната американска лихва за първи път от повече от десет години.

В четвъртък пък Европейската централна банка съобщи, че се готви да намали краткосрочните лихвени проценти за първи път от началото на 2016-а година с оглед на влошаващите  се икономически и инфлационни перспективи.

Също вчера Централната банка на Турция намали драстично основния си лихвения процент, за да стимулира свиващата се турска икономика.

В Русия централната банка отговори на забавянето на инфлацията и на летаргичния икономически растеж чрез понижаване през миналия месец на лихвите за първи път от март 2018-а година. Шефът на РЦБ Елвира Набиулина сигнализира, че желае да завърши цикъла на намаляване на ставките посредством малки по размер стъпки до средата на 2020-а година.

Руската инфлация се забави през юни до 4,7% през юни от 5.1% през май, приближавайки се към целта на централната банка от 4 на сто.

Според последната прогноза на РЦБ годишната инфлация ще се върне до 4% в началото на 2020 година.

Междувременно МВФ намали прогнозата си за руския икономически растеж през 2019 г. до 1,2% от 1,4%, тъй като БВП нарасна през първото тримесечие на настоящата година с едва 0,5 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!