Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Иво Кременски: Бъдещето на медицината е в генетичните изследвания

Проф. Иво Кременски
Снимка: Иван Русланов

„Бъдещето на медицината е в генетичните изследвания“. Това подчерта в предаването „Хоризонт за вас“ проф. Иво Кременски, корифей на генетичните изследвания у нас, дългогодишен национален консултант, ръководител на Националната генетична лаборатория.

„Преди 20-30 години бяхме на първите места в региона по генетични изследвания, продължаваме да имаме потенциал, независимо че много от учените вече са в чужбина. В момента основният ни проблем е дезинтеграцията, липсата на алгоритми какво, кога и кой да го прави“, каза още проф. Кременски.

Според него на България ѝ трябват 6-7 лаборатории, а не 30-40, които безконтролно да предлагат множество и различни, и ненужни изследвания:

„Няма държава в света, която да издържи само да лекува. Единственото спасение е превенция... Изходът е телегенетика – заставаш пред компютъра, показват ти пациента от Кърджали или от Видин и в 80% не се налага разкарване на пациента до София. Изпраща една-две епруветки и проблемът му се решава".

„От собствените си успехи се гордея с това, че съм имал възможността да работя с много и с амбициозни и силни екипи“, сподели още проф. Кременски. 

Той прогнозира, че ще има бебета по поръчка, „въпреки че това е твърде опасно“.

Интервюто с проф. Иво Кременски можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от