Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Транспортният министър нареди проверка на авиопревозвачите заради закъснения на полети

| обновено на 27.07.19 в 12:05
Министърът на транспорта Росен Желязков
Снимка: БГНЕС

Във връзка със зачестилите закъснения на полети министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков разпореди на Главна дирекция  „Гражданска въздухоплавателна администрация“ да започне проверки на въздушните превозвачи, опериращи от и до България.

Инспекторите на Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация“ ще следят за спазването на европейското законодателство, за създаването на общи правила за обезщетяване и помощ на пътниците, при отказан достъп до борда на самолета, отмяна на полет или голямо закъснение.

От превозвачите се изисква да предоставят информация за причините за закъсненията или отмяната на полетите.

Според  експерти в бранша точността на разписанията на полетите е сред основните проблеми за авиобранша в Европа.

Сред причините за това е засиленият трафик над стария континент, техническото състояние на авиопарка и обезпечаване сигурността на пътниците, природните катаклизми, както и зачестилите стачки на служителите на превозвачите.

Европейските институции работят и върху осъвременяване на законодателството, което да доведе до по добра потребителска защита при възникването на подобни проблеми.

От началото на годината около една пета от жалбите в Европейския потребителски център са свързани с проблеми с авиопревозвачите, между които закъснения на полети, загуба на багаж и дублиране на места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна