Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Владов, Би Би Си: Борис Джонсън тепърва трябва да се доказва като държавник

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият британски премиер Борис Джонсън безспорно е противоречива фигура, който има много верни привърженици, но и много хора казват, че той няма капацитет да заема такъв висок държавен пост. Джонсън има всички качества, с които неговите предшественици могат да се похвалят, въпросът е, че той е поставен в много трудна ситуация, на каквато Великобритания не е ставала свидетел от Втората световна война. Това заяви пред БНР Андрей Владов, журналист от Би Би Си.

В интервю за предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“ Владов коментира, че Джонсън, каквито и качества да има, няма нужната подкрепа в парламента, за да взема решенията, които иска: „Де факто единственото решението, което може да вземе, е, ако нищо не се получи, страната да излезе от ЕС без споразумение“.

Според него все още е твърде прибързано да се сравнява Борис Джонсън с предшественика Уинстън Чърчил, защото още не е доказал, че е държавник.

„Джонсън има отлично образование, има качества да вдъхновява хората, да ги води, знае накъде отива. Въпросът е, че още не е доказал, че може да взема решения, които не са само в негова полза. Защото в това го обвиняват неговите противници“, отбеляза Владов и припомни, че бившият шеф на Джонсън в британския в. „Телеграф“ миналия месец обявил, че той няма качества за премиер. И го обвинява в изкривяване на фактите, каквито случаи действително има.

Владов смята, че „свръхамбициозният Джонсън“ е получил „нож в гърба“ от Майкъл Гоув и заради това не се е кандидатирал за лидер на торите и съответно премиер преди 3 години, когато постът пое Тереза Мей.

„Според мен част от депутатите консерватори са безспорно за мек Брекзит – приятелско споразумение с ЕС, което ще запази добри икономически и търговски връзки. Въпросът е, че лидерството и цялото правителство е за излизане на страната, а Борис Джонсън заяви, че ако няма ново споразумение с ЕС, то Великобритания на всяка цена ще напусне и без споразумение“, каза още Андрей Владов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна