Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

London Stock Exchangе преговаря за закупуването на Refinitiv за 27 млрд. долара

Акциите на LSE нарастват с над 14% след новината за сделката

Снимка: Ройтерс

Акциите на London Stock Exchange Group Plc. (LSE) поскъпват с над 14% по време на търговията в понеделник, след като компанията, управляваща лондонската фондова борса, потвърди, че се намира на етап на преговори по закупуването на фирмата за финансови данни Refinitiv за 27 млрд. долара, като самата сделка може да доведе до създаването на гигантска компания за данни и търговия в рамките на Великобритания.

Предложената сделка, която ще превърне LSE в глобален играч в областта на финансовите данни и ще разшири своя отпечатък на пазарите за чуждестранна валута и на пазарите за фиксиран доход, идва по-малко от година, след като американският инвестиционен гигант Blackstone Group закупи мажоритарния дял в Refinitiv от Thomson Reuters за 20 млрд. долара.

След новината акциите на LSE поскъпват с 14,6% към рекордно ниво от 6508 пенса за една акция, допринасяйки за силното нарастване с 1,23% на основния британски фондов индекс FTSE100.

Трябва да се има предвид, че Thomson Reuters, компанията майка на агенция Ройтерс, притежава дял от 45% в Refinitiv. Източник, запознат с въпроса, посочи пред Ройтерс, че ако преговорите приключат успешно, още до края на тази седмица сделката може да бъде обявена официално.

Преди време London Stock Exchange Group Plc. не успя на няколко пъти да се слее с нейния конкурент Deutsche Boerse AG с оглед на забрана на подобна сделка от страна на европейските антимонополни регулатори.

Междувременно акциите на Deutsche Boerse се понижават с 1,84% след новината за предстояща сделка между LSE и Refinitiv.

Очаква се и тази предстояща сделка на LSE да се изправи пред продължителен преглед на антитръстовите правила, преди да може да бъде сключена, посочиха източниците на Ройтерс. Анализатори обаче не смятат, че сделката на LSE с Refinitiv може да се провали в резултат на наличието на антимонополни проблеми.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!