Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Столичната община ще изгради експозицията и ще стопанисва къщата-музей на Райна Княгиня

Снимка: БГНЕС

Столична община стартира пилотна схема тази есен, по която ще бъдат подкрепени около 10 проекта на собственици на сгради с историческо и културно значение за консервация и реставрация, каза в 12+4 заместник-кметът на София доц. Тодор Чобанов: "Ще могат да кандидатстват собственици на подобни исторически сгради с някакъв статут, било от категория за сведения, културна ценност с местно значение. Други, разбира се, може и от национално, няма пречки, след което ще бъдат журирани предложенията и за тези, които бъдат селектирани, ще бъде възложено на различни проектанти да изработят проектите. Ние ще ги прокараме през всички институции, включително най-сложните стъпки с Министерство на културата и ще ги връчим готови за изпълнение на техните собственици, което ще им спести пари и време. С това се надявам от 7 до 10 проекта да бъдат подкрепени в тази пилотна сесия и да продължим през следващите години да подкрепяме собствениците".

"Бяхме открити от наследниците на Райна Княгиня, които ни предложиха да работим с тях, за да направим къща-музей на бележитата българка в София, и ние с благодарност приехме. Тя ще акцентира не толкова на революционната ѝ дейност, за която има къща-музей в Панагюрище, а ще акцентира на дейността ѝ в новата българска столица София и особено на дейността ѝ като създател на акушерството в града", каза пред БНР д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София с ресор култура. Той уточни, че в къщата-музей в София ще има голямо родословно дърво, което ще разказва за нейните синове, които са български герои.

"Къщата вече получи статут на културна ценност и успяхме да възпрепятстваме самонастаняването на лица там, защото имаше и такъв сценарий. Подготвихме къщата за ремонтни дейности. В момента, в който се появиха дарители, които работиха чрез родовия комитет, ние протегнахме ръка и приемаме това дарение в натура. Това са хора, които извършват за своя сметка и отговорност различни дейности, които са полезни за обществото. В случая ще бъдат извършени строителни работи, т.е. къщата ще бъде ремонтирана". 

Зам.-кметът уточни, че Столичната община ще изгради експозицията в къщата-музей и ще я стопанисва в сътрудничество с Родовия комитет и с други институции. 

В предаването "12+4" по програма "Хоризонт" Тодор Чобанов обясни, че за къщата-музей на Яворов Общината ще се яви на търга и вече са изчистени юридическите и финансови аспекти. Средствата ще са от бюджета на Столична община и те са осигурени: "Ясната цел е да се гарантира мястото на Националния литературен музей в къщата, да разшири неговата експозиция на двата етажа, които сега не се използват". 

Чобанов съобщи, че предстои обявяване на конкурс, в който могат да участват собственици на исторически сгради в София с някакъв статут. Предложенията ще бъдат журирани и на тези, които бъдат селектирани, ще им бъдат изработени проекти, които ще бъдат връчени готови за изпълнение на собствениците им. "Това ще им спести пари и време", заяви той.

Цялото интервю на Евелина Стоянова и Даниела Якова с д-р Тодор Чобанов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020