Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слаби оценки на кандидат-студентите от Западните покрайнини на изпита за български вуз

Ученици от гимназията в Босилеград
Снимка: Кирил Фалин

По-слаби са оценките в сравнение с минали години на явилите се кандидат-студенти от Западните покрайнини за българско висше училище, казаха от Културно-информационния център на сънародниците ни в Босилеград след публикуване на оценките на сайта на МОН. На изпита в Босилеград на 10 юли се явиха 56 кандидати, а за цяла Сърбия - те са 156.

Кандидатите отговаряха на тест с 25 въпроса по български език и литература и 20 въпроса по история на България. Самият изпит стана в Босилеград и в Цариброд, където беше командирована за по два дни експертна комисия и квестори. За пръв път резултатите са такива, че няма пълна шестица, а има и една двойка, каза поетът Рядко Стоянчов, от КИЦ, който беше в организацията на кандидат-студентския изпит в Босилеград.

„По отношение на миналата година са по-слаби оценките. Миналата година имаше пълни шестици, сега няма… има отлични – 5,57 е най-високата, а най-ниската – двойка, има една двойка, за първи път се случва“, каза той.

Предстои класиране през август. Местата за кандидатите от Сърбия са 210.

„Ще има и второ класиране и трето класиране. Повече места има отколкото са кандидатите, така че предполагам, че всички ще бъдат приети, без този, който е получил двойка“, каза още Рядко Стоянчов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна