Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ потвърди африканска чума в свинекомплекс във Великотърновско

| обновено на 31.07.19 в 15:32
Снимка: архив

Потвърдено е ново огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална ферма в село Българско Сливово, община Свищов, област Велико Търново, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В засегнатия свинекомплекс се отглеждат над 17 000 животни.

Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първи случай за област Велико Търново.

Вчера се появиха съмнения за заболяването в свинефермата в Българско Сливово след положителни проби, установени от частна лаборатория.

Днес се очаква да бъдат потвърдени или отхвърлени първите положителни проби за африканска чума и в Южна България. Те бяха взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Президентът Румен Радев ще проведе в следобедните часове среща с представители на институции за действията за овладяване на кризата с разпространението на африканска чума по свинете. Ще бъдат обсъдени рисковете, финансовите и  социални последици, както и очакваните резултати от предприетите мерки.

В индустриалната ферма в Българско Сливово заболяването е потвърдено при пробите на пет от животните. Селото е блокирано от полиция, наложена е възбрана на животните, месото от кланицата на свинефермата и продуктите от нея. „Трябва да бъдат взети още по-сериозни мерки, коментира собственикът на свинекомплекса Лефтер Лефтеров:

„В момента затегнаха мерките, пък „изгърмя половината държава. Според мен малко позакъсняха. Единственият, който мога да обвинявам, е себе си“.

Все още не се знае кога ще започне умъртвяването на прасетата. Подготвя се 90 декара терен на бившето селскостопанско летище в покрайнините на Българско Сливово, където трябва да бъдат загробени над 1000 тона животни.

По думите на ветеринарният лекар д-р Кристиян Кирилов, председател на Общинския съвет в Свищов, евтаназията на близо 18 хиляди прасета ще отнеме между 7 и 10 дена.

„Имаме сериозни проблеми с унищожаването на фермата в село Българско Сливово. При необходимост ще обявим и бедствено положение“, каза той.

До края на днешния ден домакинствата в 20-километровата санитарна зона трябва сами да умъртвят прасетата си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна