Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райна Кабаиванска получава международната награда „Мария Калас“

На 2 август в хотел Due Torri във Верона ще се състои официалната церемония, на която ще бъде връчена международната награда „Мария Калас 2019“. Тази година ще я получи Райна Кабаиванска. Награда се връчва за шести път, а нейни предишни носители са били сопраното Мария Киара, баритонът Роландо Панерай, тенорът Джанфранко Чекеле и баритонът Ренато Брузон. Неин основател е диригентът Никола Гуерини. Наградата се връчва всяка година на 2 август – датата, на която Мария Калас дебютира на „Арена ди Верона“ в операта „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели под палката на Тулио Серафин.

Самата Райна Кабаиванска има дълга и богата творческа връзка с Верона, която започва на 6 август 1970 с „Манон Леско“ на Пучини. Следват спектакли на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини през 1974, 1977, 1978, 1983 и 1997 г., както и „Бохеми“ на Пучини през 1981 и 1982 г.  
Бронзовата скулптура, която получава всеки от лауреатите е създадена от Албано Поли.

Както самата Райна Кабаиванска многократно е разказвала тя е познавала лично Мария Калас. Среща се с нея през 1973 г. за премиерата на операта „Сицилианска вечерня“ на Верди за откриването на възстановената сграда на операта в Торино. Кабаиванска изпълнява партията на Елена, а Калас е режисьор на спектакъла.

Диригентът Никола Гуерини е инициатор и на фестивала „Мария Калас“, който се провежда всяка година във Верона. През 2014 г. режисьорът Франко Дзефирели беше удостоен с титлата почетен президент на фестивала, а още от следващата година започна присъждането на наградата носеща името на „Божествената“.

На церемонията ще бъдат и ученици на голямата оперна певица в института „Веки Тонели“ в Модена сопранът Киара Изотон и тенорът Рейналдо Дроз, които ще бъдат съпровождани от пианиста Давиде Финоти и ще изпълнят арии и дуети от опери.

Самият хотел, в който се провежда церемонията има история още от 1674 г. През годините в него са отсядали Волфганг Амадеус Моцарт, Йохан Волфганг фон Гьоте. Тук е била коронацията на краля на Франция в изгнание Луи XVII, подписването на договора от Вилафранка между Наполеон III, Виктор Емануил II, ерцхерцог Раниери и маршал Радецки. През 1866 г. от балкона на хотела Джузепе Гарибалди говори пред жителите на града. Хотелът винаги е бил втори дом за великите личности от света на културата, политиката, изкуството и развлеченията като Виторио Де Сика, Алида Вали, Анна Маняни, Маргарет Тачър, Пласидо Доминго и др.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!