Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Световната седмица на кърменето

Все повече родители осъзнават ползите от кърменето

Доброто начало на кърменето предопределя и успешното му протичане

4
Д-р Стела Чапанова обясни в предаването "Преди всички" защо е важно бебетата да се хранят естествено
Снимка: Ани Петрова

Традиционно през първата седмица на август се провежда Световната седмица на кърменето. Тази година инициативата е фокусирана върху подкрепата за двамата родители в периода на кърмене на детето, както и към осигуряването на подходяща среда за кърмене, включително на работните места.
     

Столичната МБАЛ „Надежда“ застава зад каузата, като подкрепя програмата, която Световната здравна организация поставя на дневен ред – подкрепата на семейството, на двойката - на майката и на бащата за успешно кърмене. С различни изненади и активности болницата ще окаже професионална помощ и консултация на родителите, които се нуждаят от съвет.

„Най-важно за нас е да кажем на всички, че кърменето е нещо изключително важно, изключително приятно, изключително ценно. То трябва да започне още от самото начало и да бъде подкрепяно от абсолютно всички около бебето“, обясни пред „Хоризонт“ акушерката Надежда Стаменова от болница „Надежда“, която е майка на три деца и създател на Училище за бременни в болницата.

„Имаме практика още при раждането на детето то да се поставя на гърда. Това може да се случи на 15-тата минута, може на първия час при нормално раждане, при секцио е след това, но никога не отлагаме“, разказа в предаването „Преди всички“ д-р Стела Чапанова, която също работи в МБАЛ „Надежда“. „Ние винаги споделяме, че това е най-добрата храна, мотивираме хората да кърмят“, допълни тя.

„Едно е да четеш, друго е да ти се случва. Винаги се чудиш правилно ли го правя, правилно ли поставям детето, яде ли достатъчно – това е една от най-големите драми на всички майки. Помощта е много важна и аз получих много адекватна помощ“, сподели личния си опит д-р Чапанова, чието второ дете е на три месеца.

Според Надежда Стаменова успешното начало предполага и успешно протичане на целия процес на кърмене след това. Затова и в болницата са възприели тази политика относно кърменето – веднага след като бебето е готово и майката е в добро състояние, кърменето да започне.

Практиката показва, че независимо от притесненията на майките от първия контакт „кожа в кожа“, той е важен, полезен и винаги изпълнен с много любов и емоция, посочи още акушерката Надежда Стаменова. „Това при нас е сентенция, основна, че веднага след раждането бебето бива поставено върху майката.“

От болницата отчитат, че вследствие на тази практика, почти всички родили жени излизат с вече установен режим на кърмене.

Акушерката изрази оптимизма си за това, че нараства подкрепата за по-продължително кърмене, каквито са и препоръките на СЗО, расте и популярността на естественото раждане.

„Митът, че кърменето е нещо трудно, тормозещо, предизвикващо редица дискомфорти, все по-малко властва в съзнанието на жените и те намират удоволствие в това да кърмят, което пък ги кара да кърмят много по-продължително. Отделно здравните ползи за самото дете и за майката доказват нуждата от това.“

Още информация по темата - в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна