Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Варна има потенциал за мащабни инвестиции в образованието

Томислав Дончев на конференцията
Снимка: БТА

Варна има голям потенциал за развитието на образователна инфраструктура. Само след година и половина ние започваме много по-мащабни инвестиции в тази сфера - за създаване на съоръжения, лаборатории, центрове за върхови постижения, паркове, инкубатори, заяви вицепремиерът Томислав Дончев, който днес бе на посещение в морската столица". Според него във Варна, първо, има интерес, има и подходящи терени за подобен тип инвестиции. "Най-важното е, че има потенциал - университетите тук да работят заедно", каза още Дончев.

По-рано днес вицепремиерът и кметът Иван Портних огледаха на място възможностите за изграждане на модерен образователен математико-технологичен кампус, част от който ще бъде и новата сграда на математическата гимназия "Д-р Петър Берон". Проектът предвижда той да бъде разположен на терен от 22 дка, в района на техникумите, като за целта правителството вече прехвърли на Община Варна 14 дка.

Томислав Дончев заяви, че е готов да съдейства за осигуряване на необходимото финансиране за кампуса, което по първоначални данни ще надхвърли 10 млн. лв. "Целта ни е да превърнем цялата тази зона в един модерен център за развитие на математика, информатика, технологии и техника”, обясни кметът Иван Портних. Той добави, че се предвижда и изграждане на модерна спортна база, на зали и лаборатории, които да бъдат ползвани от учениците в професионалните училища, които се намират на територията на комплекса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна