Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Филм за скоростното прекосяване с уиндсърф на Дуранкулак - Резово ще бъде представен в Бургас

| обновено на 02.08.19 в 10:35

Дискусия за опазването на Черно море ще се проведе тази вечер в Бургас, след прожекцията на документален филм за първото скоростно пътуване с уиндсърф от Дуранкулак до Резово.

Участниците в експедицията работят за каузата за опазване на Черноморието ни, каза главният герой на филма, Илияна Стоилова, многократен национален шампион по уиндсърф.

"Освен предизвикателство да минем тези 300 километра, реално често водим хора и приятели, които също вярват в каузата, в която и ние".

Документалният филм "Море на вятъра“ ще бъде представен за пръв път в Бургас от 21.30 часа на лятна сцена "Охлюва".

В предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Стоилова сподели:

"Следващото предизвикателство е наистина да впрегнем хората в действие, да ги накараме да започнат да следват съвети за намаляване на пластмасите. Предвидили сме почистване във Варна на 14-ти септември, поставяне на няколко кутии за фасове по Черноморието – това ще се случи през август-септември. Общо взето, наистина трябва да впрегнем силите на хората и то в действие, а не само в говорене, защото това е най-важното - да действаме, когато има някакъв проблем"

Изборът на заглавие „Море на вятъра“ цели да внуши посланието да не оставяме морето „ей така, да отиде на вятъра, а да покажем, наистина, че това е нашето море и ние трябва да го пазим чисто не само заради нас, но и за поколения напред“, каза тя и допълни, че е събрала доста доброволци и съмишленици за борба срещу замърсяването на Черно море с пластмаси:

"Вече хората се събуждат за този проблем. От една година насам и след директивите, които се приемаха за забраняването на пластмаси до 2021-ва, реално много хора вече знаят за този проблем, но оттук нататък са стъпки, които и всеки един човек трябва да направи, за да намалява и в ежедневието си пластмасата. Смятам, че имаше много голям позитив след цялото предизвикателство и смятам, че все повече хора се присъединяват към тази кауза". 

„Искам да остане в съзнанието на хората, че разполагаме с една страхотна природа и особено Черно Море е огромно богатство за България. Искам да остане и че от всеки един човек и индивид зависи да опазваме околната среда. Мислейки малко за природата наистина можем да променим доста ситуацията“. 

Във филма зрителите ще видят и останалите членове на екипа - морските биолози Димитър Беров, Велизара Стоилова и капитана на експедицията Явор Колев, които правят изследвания на плаващите морски отпадъци и са правили наблюдения за трите вида делфини в Черно море:

„Реално направиха една картина, която допълва информация, която е абсолютно необходима, тъй като в Черно море не се правят много изследвания и всяко парченце информация е много важно за общия пъзел“

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Започва 12-тото издание на фестивала за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка „София Менар“.

Ислямът - във фокуса на МЕНАР 2020

обновено на 14.01.20 в 15:04