Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови американски санкции над Русия заради случая „Скрипал“

| обновено на 03.08.19 в 12:40
Снимка: архив

Президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи нови санкции над Русия заради отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия, а Москва обяви, че това решение вреди на връзките и е достойно за съжаление, предаде Ройтерс.

Новите наказателни мерки имат за цел да „възпрепятстват процеса на предоставяне на заеми, финансова или техническа помощ на Русия от международни финансови учреждения“, уточнява ТАСС. Освен това Тръмп е наложил забрана на американските банки да предоставят заеми или кредити на руското правителство с изключение за хранителни продукти или селскостопански стоки“.

Вторият пакет американски санкции срещу Москва ще влезе в сила на 19 август и ще действа поне една година, обявиха от Държавния департамент на САЩ.

В съобщението се посочва, че властите на САЩ предвиждат редица изключения в пакета от санкции, тъй като това ще бъде „в интерес на националната сигурност на САЩ“. Така например в банковата сфера ще бъдат отменени ограниченията върху банкови кредити във всички аспекти", освен посочените в новите санкции забрани върху нерублевите облигации и кредити.

Изключения от изискванията за експортно лицензиране от министерството на търговията на САЩ ще останат, както и досега, достъпни за американските компании, изпълняващи действащи договори с руски заявители, се казва в документа на Държавния департамент.

Посочват се и редица експортни стоки, за които ще се вземат решения „в индивидуален порядък“. В тях влиза продукция, свързана с провеждането на космически полети, необходима за гарантиране на безопасността на пътническата авиация, предназначена за крайни граждански потребители, а също и за намиращи се на руска територия филиали на чуждестранни компании. 

Тръмп, който е подписал указа късно в четвъртък, не желаеше да налага нови санкции срещу Русия в опит да подобри отношенията. Но тази седмица му бе оказан натиск от конгресмени от двете партии.

„Москва не е учудена от новия пакет санкции“, коментира вчера руският заместник външен министър Сергей Рябков.

„Следим това от миналата година, когато за първи път бе въведен такъв пакет санкции. Администрацията на Тръмп редовно налага санкции и други ограничителни мерки на Русия“, каза дипломатът и увери, че икономиката на страната му вече се е адаптирала към тях.

„Мисля, че всичко това е свързано основно с американската вътрешна политика“, допълни Рябков.

Източник от американската администрация уточни днес, че решението за санкциите е взето, тъй като Москва не е предоставила исканите от САЩ гаранции в сферата на неразпространението на химическо оръжие.

Западът вини Русия, че стои зад отравянето на Сергей и Юлия Скрипал с „Новичок“ – нервнопаралитичен агент, разработван в бившия СССР. Москва категорично отрича това.

Междувременно руската рубла падна до 65 за долар първи път от седем седмици, което според анализатори може частично да се дължи на новината за санкциите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени