Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев: Представените доказателства за кибератаката срещу НАП са в минимален обем

Иван Гешев
Снимка: БГНЕС

Преценката дали обвиненият за източените данни от НАП може да стане свидетел на обвинението е изцяло на екипа от наблюдаващи прокурори. Това заяви днес във Враца заместник главният прокурор Иван Гешев.

Той коментира защо от обвинението са оповестили доказателства по разследването за кибератаката срещу Приходната агенция:

„Тези доказателства, които представихме, са в един суперминимален обем от това, което имаме по делото. И те са представени в обем, който няма да затрудни бъдещото разследване. А вярвайте ми, дори ежечасно излизат нови доказателства, които при необходимост, за да бъде информирано обществото, когато няма да го затрудни разследването, ще бъдат представени не поради друга причина, а защото става въпрос за интереса на над 5 млн. български граждани и обществото има право да знае какви са доказателствата. А вече дали определените хора, на които е повдигнато обвинение, са виновни или са невинни може да реши само българският съд“.

Единственият кандидат за главен прокурор подчерта още, че обвинението ще работи по този начин и при следващи дела с голям обществен интерес: „Ще бъдем максимално открити“.

Гешев бе категоричен, че за прокуратурата ще бъде приоритет значителното подобряване на работата ѝ по битовите престъпления.

„Недопустимо е български граждани, възрастни хора, нашите родители, баби и дядовци, да бъдат убивани по къщите си, запалвани с къщите, и да не може да им се осигурят едни достойни старини“, изтъкна той.

Заместник главният прокурор заедно с директора на Националната полиция Христо Терзийски присъстваха във Враца на брифинг, на който бе оповестено, че са задържани двама души за жестокото убийство на 64-годишен самотен мъж от с. Згориград. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна