Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вятър, дъжд и мълнии нанесоха щети по електроразпределителната мрежа в страната

Снимка: БГНЕС

Седем електрически стълба на „ЧЕЗ – Разпределение“ са счупени при днешните бури в Западна България, съобщават от дружеството. Допълнителни аварийни екипи работят за отстраняване на повредите.

Силен вятър, дъжд и мълнии са нанесли щети по електроразпределителната мрежа. Освен счупените стълбове, има изгорели трансформаторни машини в трафопостове, а множество проводници са разкъсани от паднали дървета.

Повредите са в София, в Софийска област, Кюстендил и Перник.

Пороен дъжд и гръмотевична буря се разразиха в много населени места на Благоевградска област. Банско беше ударено от градушка с големина на лешник. В областния кризисен щаб към момента не са постъпили сигнали за пострадали хора, наводнени къщи и проблеми по основните пътни артерии. В някои населени места беше прекъснато и електрозахранването. Бурята и силните дъждове бяха краткотрайни.

Внезапна буря, придружена с дъжд и вятър, достигащ на пориви до 12-16 метра в секунда, причини падането на клони и дървета в централната част на Варна. 15 са сигналите за паднали дървета в града, както и за запушени отточни шахти. На улица "Братя Миладинови" дърво е паднало върху лек автомобил. Същата е ситуацията и на други улици, щетите са само материални. Пристанището е отворено.

Предното стъкло на автобус от градския транспорт е паднало заради бурята. Автобусът се е движил по линия 17 А от квартал „Галата“ към центъра. Шофьорът се е справил с необичайната ситуация и е спрял на спирката след Аспаруховия мост.

Силният вятър, придружен с гръмотевици, повали дървета на много места в област Велико Търново и затрудни движението. Екипи на енергодружеството отстраняват 22 аварии в региона. Няма пострадали хора. Десетки сигнали за паднали дървета по общинската и републиканската пътна мрежа в областта са подадени този следобед при дежурните в общините и на спешния телефон 112. Противопожарната служба и местните комунални дружества работят в засегнатите участъци. Няма селища без ток, но са нанесени много локални аварии на електропреносната мрежа в цялата област. По селата са отнесени много ламаринени покриви на стопански постройки. В Павликени бурята, придружена с проливен дъжд, е наводнила приземни етажи и избени помещения. 

Градушка и пороен дъжд удариха дупнишкото село Дяково. За около 20 минути са нанесени големи щети на реколтата - най-вече на зеленчуковите градини.

Проливен дъжд с градушка се изля над Кърджали само ден след силната буря, причинила щети в района. На места ледените зърна бяха с големината на орех. Според слушатели тежка е ситуацията на пазара, където много търговски обекти са наводнени. Там заради силния вятър са паднали загражденията за ремонта на кръговото кръстовище, а движението на автомобили е било изключително затруднено. Под вода отново е улица „Антим Първи“ в центъра на Кърджали и живеещите се опитват сами да почистят дъждоприемните шахти. Наводнени са възлови булеварди, на места има паднали дървета. Проливен дъжд се изля и в община Черноочене.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна