Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентни мерки за сигурност в Кашмир заради опасност от терористични нападения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в индийската част на Кашмир спряха обществения транспорт и затвориха училищата за неопределено време, съобщи Франс прес.

Безпрецедентните мерки за сигурност бяха разпоредени успоредно с увеличаването на военното присъствие в щата, граничещ с Пакистан, и размяната на обвинения между Делхи и Исламабад за нарушения на границата. През последните 10 дни в Кашмир са били разположени подкрепления от 10 хиляди войници. Още 70 хиляди са били изпратени да ги подсилят.

По нареждане на властите хиляди туристи и ученици от други части на Индия напуснаха Кашмир, а местните жители трябваше да се запасят с храна и гориво. Тези мерки бяха обяснени с увеличаване на опасността от терористични нападения.

Двете ядрени сили Индия и Пакистан водиха две войни за Кашмир през миналия век. И двете бяха спечелени от Делхи, но вече 30 години индийската армия не може да се справи с въоръжената съпротива на местни ислямисти. Терористична атака през февруари тази година доведе до въоръжени сблъсъци по границата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени