Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Кокалов ми каза да си затваря голямата уста, че лично ще се погрижи да не работя повече в "Токуда", каза освободената от болницата

Медицинската сестра Мая Илиева: Ще обжалвам в съда заповедта за уволнението ми

Вицепрезидентът на КНСБ доктор Иван Кокалов обмисля да заведе дело срещу Илиева

| обновено на 05.08.19 в 17:28
Сестра Мая Илиева в студиото на "Хоризонт"
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

"Аз ще обжалвам в съда заповедта за уволнението ми", каза пред БНР Мая Илиева - една от организаторките на протестите на медицинските сестри в страната, по повод дисциплинарното ѝ уволнение от МБАЛ "Токуда", където тя е и синдикален лидер. От болницата твърдят, че наложеното дисциплинарно наказание на Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на нейните непосредствени професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардио-хирургични заболявания.

"Единствената причина, поради която мога да бъда уволнена, е да бъда професионално дискредитирана, за да могат синдикатите да дадат съгласието си и да свалят имунитета ми", коментира Илиева и оспори верността на обвинението, че тя не е вършила професионално задълженията си.

"От години се опитват да ме уволнят от тази болници. Аз, като синдикален лидер, си защитавам правата, предизвиквам проверки и съм наказвана многократно и от предишното ръководство на тази болница. Аз имам заведени и спечелени пет дела срещу болницата, включително и спечелено дело срещу предишния директор на болницата - за дискриминация, точно по същата причина", обясни тя и уточни, че сигналите и проверките са били от НАП, от Инспекцията по труда - за нарушаване на трудовото законодателство.

Мая Илиева посочи в предаването "12+4" на програма "Хоризонт", че е разбрала от работодателите си, че синдикатите са се съгласили тя да бъде уволнена. Тя добави, че не е била потърсена от синдикатите, за да ѝ покажат решението за уволнението ѝ и мотивите за него. Илиева е поискала официално да получи това решение.

Илиева разказа още, че е получила телефонно обаждане преди първия протест на медицинските сестри от д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който ѝ е казал "да си затваря голямата уста, че лично ще се погрижи да не работи повече в "Токуда".

Вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването доктор Иван Кокалов заяви за "Хоризонт", че обмисля да заведе дело срещу уволнената медицинска сестра Мая Илиева:

"Синдикатът не уволнява, уволнява работодателят. Ако някой е недоволен, той трябва да съди работодателя и да докаже, че работодателят в мотивите си не е прав, но тя се опитва персонално да ме напада, но аз съм накарал моя адвокат, моите колеги да съберат данни и аз ще я съдя в персонален план, защото аз съм публична личност".

Мая Илиева заяви още, че ще побърза с регистрацията на Синдиката на българските медицински специалисти.

"Ще работим много упорито работодателите да се научат да спазват законите. Да не се налага персоналът да работи като роби", категорично заяви Илиева.

Тя отрече слухове, че се готви да влиза в местната власт: "Няма такова нещо!".

Интервюто на Снежана Иванова и Гергана Хрисчева с Мая Илиева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна