Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея откраднала 2 милиарда долара с хакерски атаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чрез хакерски атаки срещу банки и виртуални борси Северна Корея е събрала 2 милиарда долара, с които е финансирала оръжейни разработки. Това показва конфиденциален експертен доклад, поръчан от Съвета за сигурност на ООН. 

Според доклада Северна Корея е използвала сложни атаки, за да краде средства от финансови институции и борси за криптовалути, а впоследствие парите са изпирани също в киберпространството.  При операцията на военното разузнаване на страната са събрани 2 милиарда долара. Впоследствие те са използвани в разработките на оръжия за масово поразяване, допълва се в документа. В доклада още се изтъква, че Северна Корея не спира ядрените и балистични разработки, въпреки липсата на показни тестове. 

Тази вечер южнокорейската армия съобщи, че КНДР е изстреляла две все още неопределени устройства. Ако акцията е ракетен тест, това ще е поредният такъв през последните седмици, като някои бяха наблюдавани от лидера Ким Чен Ун. 

Пхенян от своя страна изтъкна, че протичащи в момента съвместни военни учения на САЩ и Южна Корея нарушават постигнати договорки между съюзниците и Севера.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна