Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай предупреди за "контрамерки", ако САЩ разположат ракети в Азиатско-тихоокеанския регион

Китай заяви във вторник, че може да продължи с въвеждането на неопределени контрамерки, ако САЩ разгърнат наземни ракети в Азиатско-тихоокеанския регион.

Директорът за контрол на оръжията на Министерство на външните работи Фу Кон посочи, че Китай "няма да стои безучастно" и че ще бъде "принуден да предприеме мерки за противодействие", ако САЩ продължат с разполагането на ракети. Той също така призова съседите на Китай да "покажат благоразумие" и да не позволяват разполагането на наземни ракети на САЩ, визирайки най-вече Австралия, Япония и Южна Корея. Според Фу Кон това няма да послужи на техния "национален интерес за сигурността".

Коментарите на Фу идват, след като новоназначеният министър на отбраната на САЩ Марк Еспер заяви в събота, че иска да разположи "в рамките на месеци" конвенционални ракети в Азиатско-тихоокеанския регион след прекратяването на  Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег. Той обаче добави, че на САЩ ще отнеме известно време за разработването на нови и усъвършенствани ракетни способности на наземно ниво.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна